KABA

Predstava povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti – u svijet droge nažalost odlaze djeca pri završetku osnovne škole

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Gradskom kazalištu Zorin dom  održana je interaktivna preventivno-edukativna kazališna predstava Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka „Zmajevi koji ne lete“ u režiji Damira Mađarića.

-Predstava progovara koliko su mladi podložni rizičnim faktorima, bilo da je riječ o buntovništvu, avanturizmu, druženju s asocijalnim osobama, želja da se dokažu. Sve su to međusobno povezani faktori, koji utječu na nezdravu odluku da se mladi odluče konzumirati drogu. Ova predstava i kasnija interakcija s publikom mladima nudi rješenja, a to su pozitivni stilovi života, rekla je Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a.

Gotovo 10.000 ljudi godišnje u Europskoj uniji umre od predoziranja, u Hrvatskoj oko 100 ljudi. Najmlađa osoba, kao liječeni alkoholičar imala je 13 godina, a najstarija 73 godine. Po korištenju amfetamina mi smo prva zemlja u Europi.  U Mjesecu borbe protiv ovisnosti PU karlovačka uz represivno djelovanje, provodi i preventivno, a to je između ostalog i ova predstava.

-U zadnjih 11 mjeseci, vezano za kriminalitet droge, podnijeli smo 77 kaznenih prijava i 153 prekršajne prijave. Djelujmo na suzbijanje ilegalne droge, što kroz uličnu redukciju, što kroz suzbijanje lanaca krijumčarskih lanaca. Cilj našeg krim rada je suzbijanje ove pošasti, rekao je načelnik PU karlovačke Darko Car.

U mračni svijet droge ulaze sve mlađi građani, odnosno već po završetku osnovne škole, pojedinci postaju ovisnici o drogi.