KABA

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa otvorena izložba “U početku bijaše riječ”

U galeriji „Martin Borković“ Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu jučer je svečano otvorena izložba naziva „U početku bijaše riječ“ koju je pripremio fratar dominikanac Mario Roko Marinov s otoka Hvara. Izložba predstavlja početak stvaranja svijeta kroz 20-ak slika izrađenih tehnikom ulja na platnu.

– Ova izložba predstavlja jedan ciklus. Ja sam za svoju 50. godišnjicu misništva tražio i razmišljao što naslikati. Ne par slika nego jedan ciklus. Onda sam si razmišljao kako bi to trebao biti ciklus od jedno 20-ak slika i došlo mi je na pamet da bi bilo najbolje naslikati stvaranje svijeta. To daje slobodu rada i interpretacije prikazivanja biblijskih scena. Sve je to naslikano iz glave. Bez ikakvih uzoraka i preslikavanja, rekao je fratar dominikanac i umjetnik Mario Roko Marinov.

Uz autora na otvorenju izložbe govorili su Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i mons. Antun Sente ml., rektor svetišta. Izložbu je otvorila Marina Burić, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca. Program otvorenja vodila je dr. sc. Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, a u glazbenom dijelu nastupili su članovi župnog zbora svetog Pavla iz Pule.

– Ipak, na početku je bila riječ. Na početku je bio Bog. Sve to mi je dalo slobodu izražavanja bojama. Ono što čovjek nosi u sebi teško je izraziti vani. Možda je lakše to iznijeti pričom no kad čovjek to uskladi bojom, onda je to unutarnja muka, neko unutarnje rađanje što čovjeka zanese. I tako, nastane ovako nešto, dodao je Mario Roko Marinov.

Marinove slike pokazuju iskrenost i svježinu gdje se autor našao pred jednim, u grubo rečeno, likovnim zadatkom za koji nije imao predložak. Umjetnik osebujnog pristupa i figuracije morao je zamisliti svaku sliku. Njegov recept proizlazi iz odnosa likovne čistoće i upućenosti teološkom, odnosno transcendentalnom potkom koja čini složenu slikarsku rečenicu u kojoj svaka slika ide svojem retku, a sve zajedno čine cjelinu.

Autor izložbe Marinov uputio je iskrenu zahvalu svim organizatorima ove izložbe koja će biti otvorena do kraja ove godine, a može ju se pogledati svakog dana nakon misnih slavlja ili uz prethodnu najavu.

FOTO: Sara Ajlec