Iz Možemo Karlovac predstavili su amandmane na prijedlog proračuna Grada Karlovca za 2023. godinu. Radi se o osam amandmana. Predlažu povećanje satnice pomoćnicima u nastavi, osiguranje bolje skrbi za stare i bolesne, unapređenje infrastrukture za osobe s invaliditetom, predlažu također izradu registra imovine, uvođenje građanskog odgoja u osnovne škole, proširenje i održavanje Poučne staze Kozjača, Jednokratnu pomoć za najugroženije, te traže analizu projekta obrane od poplava. Amandmane je predstavio Dobriša Adamec.

– Imamo osjećaj da zapravo, koliko god sa visoka taj projekt obrane od poplava izgleda cjelovit i valjan, da se zapravo na mikro lokacijama ne vodi dobro. Protuplavni i obrambeni zidovi sad se projektiraju izvan samog sustava, nasipi se stavljaju na područja na kojima nikad nije bilo poplave. Iznad Brodaraca se otkupljuje vrijedna poljoprivredna zemlja. Taj najvrijedniji poljoprivredni materijal je projektima namijenjen za gradnju nasipa, rekao je Adamec.

Sredstva po 30 tisuća eura predlažu prebaciti na skrb za starije i bolesne i na program jednokratne pomoći za najugroženije. Traže javno dostupan registar državne, gradske i općinske imovine jer je to, kažu, garancija dobrog upravljanja nekretninama.

Što se tiče poboljšanja prometne infrastrukture za osobe s invaliditetom važno je obnoviti pojedine prijelaze sa zvučnim signalima na semaforima.

Pomoćnici u nastavi rade vrlo odgovoran posao koji je podcijenjen, njihova je satnica manja od studentske satnice, napominju.

– Država tu kaska sa svojim pravilnicima i regulama, ali mislimo da je na jedinicama lokalne uprave da to poprave prije nego što spora državna birokracija obavi posao koji treba. Primjer, Split je povećavao satnicu, u Rijeci mislim da će usvojiti, Zagreb, Pazin, pa mi predlažemo da to odradi i Karlovac. Mi smo izračunali povećanje za 87 pomoćnika na radu u iznosu od 88 tisuća eura za 2023. godinu, istaknuo je Adamec.