Proslava Nove godine u nekoliko gradova Karlovačke županije proći će nešto mirnije jer neće biti organiziran novogodišnji vatromet. Duga Resa je tako prvi grad u županiji koji se priklonio inicijativi Udruge „Prijatelji životinja“ za zabranu korištenja pirotehnike. Labin, Rovinj, Čazma, Rijeka, Pula, Cres, Varaždin, Osijek i mnogi drugi također se neće veseliti vatrometu u novogodišnjoj noći.

U Karlovačkoj županiji vatrometa neće biti ni u Ogulinu ni Ozalju, ali kako nam kažu iz drugih razloga.

U Karlovcu i Slunju novogodišnji vatromet će se tradicionalno održati.

-Novogodišnji vatromet bit će u ponoć pokraj spomenika žrtvama fašizma. Ovim putem molimo sve građane za odgovorno ponašanje s pirotehnikom i da se pridržavaju uputa i savjeta policije koja provodi tradicionalnu akciju „Mir i dobro“ u ovo doba godine, kazala nam je Daniela Peris, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

Inače korištenje pirotehnike dozvoljeno je u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, osim petardi redenika kategorija F2 i F3.  Udruga „Najbolji prijatelj“ u Karlovcu nastoji provesti ideje „Prijatelja životinja“.

-Dosta životinja uhvati panični napadaj, budu izbezumljene. Nerijetko dolazi do srčanih udara. Isti problem je kod male djece i bolesnih ljudi. Pirotehnike je mnogo manje nego prošlih godina, ali sve dok pirotehnika ne bude potpuno isključena situacija nije dobra. Kvarnerski i istarski gradovi su lijepi primjeri koji su odustali od vatrometa i sredstva preusmjerili u dobrotvorne svrhe, kazala nam je Iva Jurčić, predsjednica udruge.