KABA

Bogata glazbena tradicija u Karlovcu: Puhački orkestar grada Karlovca

U Karlovcu postoji bogata glazbena tradicija. Glazbena škola Karlovac najstarija je glazbena škola u Hrvatskoj, upravo zbog nje Karlovac je među prvim gradovima gdje nastaju glazbene udruge. Jedna od njih je i Puhački orkestar grada Karlovca koji djeluje od 1986. godine, premda ima mnogo dulju povijest s kraćim prekidom u radu. Udruga je amaterskog oblika pa svi zainteresirani se mogu priključiti i naučiti svirati puhački instrument. U redovnom radu, probe su jednom tjedno najčešće subotom u trajanju od dva sata. Najčešće nastupaju na gradskim manifestacijama, često i gostuju u primorju, Sloveniji, na otocima itd.

Orkestar broji 30-ak članova, a od dobnih skupina najviše ima srednjoškolaca. Tu su i ljudi koji su po 20, 30 godina u orkestru, pa je on spoj mladosti i iskustva. Od zastupljenosti instrumenta najviše ima flaute i klarineta, dok su s druge strane truba, rog, trombon, tuba vrlo loše zastupljeni.

-Interes za upisom postoji, imamo dobru suradnju s glazbenom školom čiji nam učenici najčešće dolaze. Zašto nema interesa za limenom glazbom nismo posve sigurni. Je li u pitanju složenost instrumenta ili prekid tradicije školovanja tih instrumenata koji se dogodio prije određenog vremena u glazbenoj školi? Nismo posve sigurni. Ta nastava je ponovno pokrenuta i vjerujem da će djeca koja su sada upisala nastavu limenih instrumenata kroz nekoliko godina napuniti redove našeg orkestra, rekao nam je Krunoslav Rogić, voditelj Puhačkog orkestra grada Karlovca.

Osim uobičajenih koračnica, orkestar svira dosta popularne glazbe koja odlično prolazi kod publike, što se tiče izvođenja glazbe mladim članovima orkestra su ipak malo kompliciranije koračnice zbog istovremenog hodanja i sviranja, ali nakon nekog vremena sve postane rutina. Orkestar je pod vodstvom dirigenta Ivana Mastena.