KABA

Nova ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić Kristina Čunović predstavila plan rada

Nova ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić najavila je nekoliko inovativnih programa. Planira od knjižnice napraviti informacijsko središte zajednice. U budućnosti Karlovčane očekuju najnoviji naslovi beletristike, časopisi, novine, stručni radovi itd. U svojim programima koji će tek krenuti u centru pažnje bit će ranjive skupine poput djece, manjinskih skupina, žena u nepovoljnom položaju, kaže ravnateljica.

Na tragu toga je i besplatno članstvo za predškolarce. Nadalje, u planu je centar za poticanje rane pismenosti kao nova eksperimentalna usluga. On bi okupljao odgojitelje, pedijatre, roditelje i knjižničare. Svako dijete bi od rođenja do škole od pedijatra dobilo do četiri slikovnice kojima je svrha stvaranje čitalačkih navika u najranijoj dobi. Knjižnica će nastaviti s radom na starim projektima kao što je Erasmus+ za razmjenu i gostovanje stručnog osoblja u Belgiji, Estoniji, Sloveniji i Litvi, usluga Bibliobus i mnoge druge.Mnogo je sličnih projekata na popisu i nadamo se da će se svi ostvariti puni potencijal. U knjižnici će se kao i do sada obilježavati mnogi datumi vezani uz kulturu i čitanje, tako da bi ona trebala postati mjesto informiranja i druženja.

-Razvijat ću knjižnicu kao informacijski centar društva, kao inovativnu knjižnicu, zelene knjižnice u smjeru matične knjižnice, usluge u okviru središnje knjižnice Slovenaca u Hrvatskoj, poticati izdavaštvo, digitalizirati građu i pokušat ćemo završiti dvogodišnji projekt “Čitanje je važno uključuje nas snažno”, novi bibliobus, itd., Kristina Čunović, ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić.

Kristina Čunović je sociologinja i jedina knjižničarska savjetnica u županiji. Puno je surađivala s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Ministarstvom kulture i medija s čime planira nastaviti i u budućnosti. Nova ravnateljica je dobitnica nagrade za promicanje prava djeteta, tim tragom planira ići i u svom nadolazećem mandatu. Ravnateljica Čunović prošle je godine napunila 20 godina rada, pa je ovaj mandat kruna rada.