KABA

Nakon kratke pauze ZILIK nastavlja s radom

Nakon što u 2021. godini, po prvi put od osnutka, Zimska likovna kolonija (ZILIK) nije bila održana zbog pandemije COVID-a, te realizacije u ograničenom kapacitetu u 2022. godini zbog tada aktualnih epidemioloških mjera, ZILIK se ove godine vraća u punom opsegu!

Osnovan 1974. godine iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ZILIK otvara vrata likovnom stvaralaštvu djece, razvijajući njihov osjećaj za lijepo te omogućuje inspirativne trenutke druženja djece i umjetnika. Zbog svih nesreća koje su nas snašle u posljednjih nekoliko godina, ovogodišnji ZILIK tematski je posvećen snovima. Pripremili su likovne radionice za mališane na temu “Snovi su mogući” s ciljem da djeca koja će sudjelovati da su i njihovi snovi ostvarivi.

Uz naše dugogodišnje sudionike na 49. ZILIK-u će sudjelovati umjetnice i umjetnici iz cijele Hrvatske i regije izabrani putem javnog natječaja: Nataša Ač, Ana Bušalić, Branka Dubovac, Dalibor Juras, Maja Perak, Margareta Peršić, Branka Riđički, Jelena Sokić, Iva Starac, Tatjana Trajković, Tamara Zečević, Nevena Živić. Sve odabrane umjetnice i umjetnici zadovoljili su osnovne kriterije kvalitetnog umjetničkog djelovanja i izraženog afiniteta za rad i boravak u zajedničkom prostoru s djecom, mnogi imaju bogato pedagoško iskustvo, a pojedini prijavljeni autori otišli su i korak dalje te ponudili svoj dodatni angažman za vrijeme trajanja ZILIK-a. Tako će, uz tradicionalne likovne radionice, po prvi put biti održana radionica izrade umjetničkog ekološkog nakita pod nazivom “Stvaraonica – ekološka maštaonica” koju će voditi Tamara Zečević, a u pripremi je i likovna radionica “Radikalna frakcija eksperimentalnog crtanja” na kojoj će djeca imati priliku koristiti stroj za crtanje Spiralograf 2022. pod vodstvom karlovačkog umjetnika Dalibora Jurasa. Umjetnica Nataša Ač održat će radionicu “Uhvati svoju sretnu misao”, naime, djeca će drvca pretvoriti u čarobne štapiće tako što će na papire napisati ono što ih čini sretnim i potom će svoju misao ugraditi u čarobni štapić. Umjetnica i pripovjedačica Margareta Peršić poklonit će djeci bajku “Pričom te zovem…” koju će izvesti u petak 27. siječnja na svečanom zatvaranju ZILIK-a i otvorenju izložbe radova nastalih na Velikom i Malom ZILIK-u.

49. ZILIK počinje u ponedjeljak 23. siječnja 2023. i to Malim ZILIK-om koji otvaramo u 10 sati likovnom radionicom profesorice likovne kulture Maje Cipek pod nazivom “Prageometrija planeta Zemlje ili stvorimo svoj kristal”.  Popodnevna radionica pod nazivom “Zaronimo u tajni riblji svijet karlovačkih rijeka” djecu će pobliže upoznati s florom i faunom četiri karlovačke rijeke. Svečano otvorenje 49. ZILIK-a obilježavamo izložbom akademske slikarice Edit Glavurtić pod nazivom “Skice iz Edena” u 19:30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom. Umjetnica će se predstaviti selekcijom slika iz recentnog ciklusa djela nastalih u tehnici ulja na platnu i akvarela na papiru. U utorak 24. siječnja će magistar slikarstva Domagoj Barić održati radionicu pod nazivom “Krajolik mojih snova” na kojoj će djeca osmisliti i zabilježiti vlastite ideje i vizije idealnog krajolika. Srijeda 25. siječnja rezervirana je za profesora likovne kulture Dražena Jerabeka koji je pripremio dvije različite radionice. Jutarnja radionica pod nazivom “Prema priči slikovnice Kvakač” započet će pričom o Kvakaču i razgovoru čega se najviše bojimo i zašto. Nakon kratkog uvoda, djeca će nacrtati dijelove iz priče koji su im najdojmljiviji. Na poslijepodnevnoj radionici “Čudesno putovanje” djeca će nakon uvodne priče o dječaku i njegovom čudesnom putovanju uz laganu pozadinsku glazbu zamisliti sebe kako kreću na vlastito čudesno putovanje koje će potom zabilježiti na papire.  U četvrtak 26. siječnja dolazi nam magistra primijenjene umjetnosti Jasmina Jakopanec koja će s djecom izvesti radionicu “Obojimo svijet bojama glazbe i osjećaja”. U uvodnom dijelu polaznici će se upoznati sa svijetom boja, glazbe i osjećaja koji će potaknuti njihovu kreativnost, a potom će putem odabrane glazbe nacrtati ono što čuju i osjećaju u tom trenutku. Mali ZILIK zatvaramo radionicom akademske slikarice Ivane Kutuzović koja je za petak 27. siječnja osmislila radionicu “Svi smo mi zvijezde” na kojoj će se polaznici upoznati s procesom nastanka svemira, života u njemu i kako smo svi mi povezani.

Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka svaki dan od 10-12h i od 15-17h izuzev petka 27. siječnja kada će biti održana samo prijepodnevna radionica, jer navečer u 19:30 sati obilježavamo kraj ovogodišnjeg ZILIK-a otvorenjem izložbe radova nastalih na 49. Velikom i Malom ZILIK-u.