KABA

Na današnji datum slavi se priznanje RH: “To je taj naš put Hrvatske”

Na današnji dan 1992. godine članice tadašnje Europske zajednice priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu. Ove je godine prije same svečanosti održana sveta misa u Crkvi Presvetog Srca Isusova. Nakon svete mise uvaženi gosti, organizatori i svi uzvanici zaputili su se u Dom Oružanih Snaga Republike Hrvatske gdje u programu sudjeluju mnogi mladi ljudi kako bi im se približila povijest njihove domovine.

To su učenici osnovne škole, oni će kroz glazbeni program nam predstaviti svoje škole, svoj rad kroz domoljubnu pjesmu. Tu su naši karlovački tamburaši koji će također sudjelovati. Evo tu su naši visoki dužnosnici s vrha države i s lokalne vlasti. Svi će oni sudjelovat, obratit nam se na jedan način da nam daju sebe, da jednostavno zajednički obuhvatimo sve, kazala je Ivanka Vukas Grdić, DMCHB dopredsjednica Damir Pintar i organizatorica

Akademija je od velike važnosti kako za građane tako i za organizatore iste. Sami spomendan ima veliko značenje za povijest naše države i organizatori su zahvalni svima koji su omogućili njegovo postojanje i obilježavanje.

Stvarno nam ovaj spomendan puno znači, nama koji smo evo, i sama sam sudionik Domovinskog rata i bio mi je jako važan ovaj dan da budemo priznati i da nekako lakše kročimo dalje, jer sami smo bili kao mali narod, nismo mogli puno učiniti, znači trebala nam je potpora i evo hvala svima koji su sudjelovali da ovaj dan postane ovako važan da postane spomendan u Republici Hrvatskoj i da ga se mi rado prisjećamo, dodala je Vukas Grdić

Republika Hrvatska nakon Domovinskog rata i njenog priznanja napreduje i prati zacrtani put kako nam je rekao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Dakle to je taj naš put Hrvatske od međunarodnog priznanja, mirne reintegracije do pune afirmacije koju je organizirala naša vlada, evo prije 15 dana na čelu sa predsjednikom vlade Andrejem Plenkovićem i to je pokazatelj da smo ostali na tragu realizacije svih tih ciljeva koje je zacrtao naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, kazao nam je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Svi visoki uzvanici na svečanosti zahvalili su se organizatorima i naravno članicama i članovima hrvatske vojske, braniteljima te obiteljima poginulih i nestalih branitelja jer bez njih Republika Hrvatska ne bi bila ovakva država kakva je danas. Što našim građanima znači taj dan saznali smo u šetnji karlovačkom tržnicom.

Znači mi puno, sve mi znači.

-Puno mi taj dan znači. To je nešto veličanstveno za našu državu i narod. Tada smo nakon više od devet stoljeća dobili svoju državu, koju moramo čuvati kao zjenicu oka svoga.

-Taj mi dan sve znači. Volim Hrvatsku.

-To je velika stvar. Imamo svoju državu, koju smo nažalsot već prodali. Neka nam Bog blagoslovi našu Hrvatsku, koja je teško stečena. Generacije su o njoj sanjale.