KABA

Svečano otvoren 49. ZILIK

U karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom svečano je otvoreno 49. izdanje Zimske likovne kolonije ZILIK u sklopu koje manifestacije se okupljaju i predano rade mali i veliki umjetnici i umjetnice. U protekle dvije pandemijske godine ZILIK je bio održan u smanjenom opsegu, pa se tako ovogodišnje 49. izdanje ZILIK-a napokon, na radost javnosti i likovnjaka, vratilo u punom opsegu.

Izbornica ovogodišnjeg ZILIK-a Sonja Švec Španjol istaknula je kako je zasita divan osjećaj u punom sjaju vratiti Zimsku likovnu koloniju u Karlovac.

– Ove godine se zaista jako veselimo što se ZILIK vratio u punom opsegu te smo osim Malog ZILIK-a organizirali i Veliki ZILIK gdje smo raspisali natječaj te je odabrano dvanaest novih umjetnika, uz šest umjetnika koji su ranijih godina bili s nama, istaknula je Španjol.

Ovogodišnji ZILIK svečano je otvoren u Gradskom kazalištu „Zorin dom“ izložbom umjetnice Edit Glavurtić i njenim „Skicama iz Edena“.

– Edit Glavurtić akademska je umjetnica te se na ovogodišnjem ZILIK-u prestavlja recentnim ciklusom za koji je predano radila nove radove posljednjih nekoliko mjeseci, a riječ je ostudijama cvijeća koje će karlovačka publika moći po prvi puta vidjeti. Zanimljivo je i da koristi tehniku ulja na platrnu, koja je jedna od najzahtjevnijih tehnika, kazala je izbornica Sonja Švec Španjol.

Ovogodišnji ZILIK održava se u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor. Zatvara se 27. siječnja izložbom radova nastalih na Velikom i Malom ZILIK-u u produkciji 18 umjetnika. Tijekom godine u Galeriji ZILIK bit će postavljeno pet izložbi umjetnika koji drže radionice na Malom ZILIK-u.