Inflacija i veće cijene najveći su udar na novčanike građane. Prije svakog odlaska u trgovinu mora se pažljivo gledati na što i kako se troši. Poduzetnici i ugostitelji zaokružili su cijene svojih proizvoda i usluga na veće, što je rezultiralo općim nezadovoljstvom građana i Udruge potrošača.

-Ovo poskupljenje je najmanje razlog uvođenja eura. Moguće je da je jedan dio trgovaca to stvarno napravio, povećao cijenu, zaokružio cijenu, jer im je tako lakše izvraćati novce radi svoje dobiti. Ali, cijene rastu već godinu i pol dana i ne znam gdje je kraj. Jedni kažu da je to radi rata u Ukrajini, drugi da je cijela situacija ekonomska i tržišna događa kao izlika, a zapravo nije tako. Teško je odvagati što je istina. Potrošači svakodnevno zovu, žale se za jedan cent. Nije stvar ni centa, već vjerodostojnosti, rekla je predsjednica Udruge za zaštitu potrošača Korana, Marina Novaković Matanić.

Cijene režija isto rastu, a sve to postaje previše za račune građana ako se pogledaju njihova primanja, plaće i kupovnu moć. Među najosjetljivijim skupinama su umirovljenici i osobe s invaliditetom, čija su primanja izuzetno mala.

-Treba naći izlaz za umirovljenike što prije, jer oni imaju jako male mirovine i možda jedne od najmanjih u Europi. S 200 ili 300 eura, kada platite režijske troškove s time ne možete živjeti.

Na sjednici Vlade rečeno je kako oni koji krše pravila – neće proći nekažnjeno. Državni inspektorat nastavit će nadzirati cijene radi zaštite potrošača.