Dobru praksu umrežavanja udruga civilnog društva nastavile su udruge KA-MATRIX, EKO PAN i Avadhuta provedbom projekta „Suradnjom i praksom do održive zajednice“ kojeg je sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 474.563,71,00 kuna, dok su bespovratna sredstva osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 71.184,56 i iz Europskog socijalnog fonda (85%) 403.379,15 kuna.

U sklopu projekta održan je niz radionica, javnih akcija i kampanja, a osnovna ideja jest bila informiranje i povezivanje lokalnih organizacija civilnog društva na području Karlovca, Karlovačke, Zagrebačke i Sisačko – moslavačke županije u cilju pravovremenog i učinkovitog odgovora na potrebe zajednice u kriznim situacijama.

Prema riječima Denisa Mikšića, voditelja projekta iz udruge KA-MATRIX, provedba projekta bila je zamišljena kroz četiri modula, od početnog mapiranja stanja i situacija udruga civilnog društva, rezultat čega je bilo mapiranje potreba i donošenje pisma preporuke, tzv. policy papera, upućenog jedinicama lokalne i regionalne vlasti.

U sklopu projekta održane su i tri javne akcije i to na OŠ Turanj, u Mjesnom odboru Lauši te u karlovačkoj Zvijezdi u Društvenom centru Muza. Provedeno je i nekoliko vrijednih akcija naziva „Ručak za sve“ koje provodi udruga Avadhuta.

– Završetak projekta jače je usmjeren prema medijima, pa smo se tako koncentrirali na gostovanja u radijskim i televizijskim emisijama i portalima, kazao je Denis Mikšić, voditelj projekta.

Kroz radionicu i predavanje Sustavi podrške i samopodrške u kriznim situacijama edukatorica Lucija Stojković, predstavnica udruge Razvoj održivog međuljudskog balansa (ROMB) nastojala je potaknuti samopromišljanje o vlastitim mehanizmima reagiranja te preispitati osobnu odgovornost svakoga od nas u kriznim situacijama. Naglasila je kako je od neobične važnosti prilagoditi se izazovima na interpersonalnom planu, ali i izazovima zajednice.

– Sistemi podrške i samopodrške su nam izuzetno bitni. Dakle, samopodrška kao unutarnji resursi koje posjedujemo i koje smo stekli kroz odrastanje i život, kroz razne alate i tehnike za kojima posežemo u tim trenucima. Jedanko tako, sistemi podrške izvan nas, kada se trebamo ustabiliti u nestalnim vremenima, kazala je Lucija Stojković, edukantica psihoterapije.

U protekle dvije godine udruge civilnog društva nizom su aktivnosti nastojale pripremiti se za krizne situacije te doprinijeti normalizaciji života i umanjivanju posljedica pandemije i potresa.

U sklopu ovog projekta u srijedu 25. siječnja održat će se i okrugli stol s početkom u 18:00 sati u prostorijama Knjižnice za mlade. Uvodno će mr. sc. Tatjana Čumpek upoznati prisutne s važećom regulativom s područja civilne zaštite, dok će predstavnik Rangera Hrvoje Jurković dati pregled dosadašnjih aktivnosti Rangera Karlovac te prikazati intervencije na karlovačkom području. Okrugli stol moderirat će Denis Frančišković, a rasprava je otvorena za javnost.