KABA

Održana svečana svetosavska akademija

Povodom svečanosti svetosavlja pravoslavna crkva u Karlovcu, Crkva Sv.Nikole, organizirala je Svečanu Svetosavsku akademiju. A zašto je baš izabran taj blagdan za slavu i kakav program su pripremili rekao nam je predsjednik karlovačkog pododbora srpskog kulturnog društva „prosvjeta“, Milan Lapčić.

Krsna slava kod srpskog naroda je već vjekovima na neki način postala tradicija, obiteljska, plemenska, a na koncu i institucije imaju svoje krsne slave no međutim mi kao institucija kulturno društvo mi smo odabrali svetog Savu jer sveti Sava je inače prvi prosvjetitelj prvi arhiepiskop koji je iznudio autokefalnost srpske pravoslavne crkve. Uglavnom u srpskom narodu jedan od vrlo bitnih i značajnih ljudi koji su dali svoj veliki obol i duhovni i svjetovni. Mislim da će program biti naš narodni program. Imat ćemo plesne grupe iz Krnjaka, imat ćemo pjevačke grupe, mislim da će i naša Zora nastupiti.

Na akademiju došlo je mnogo posjetitelja, a svoje zadovoljstvo s odazivom nije skrivao ni zamjenik županice Dejan Mihajlović koji je nadodao zašto je sami taj blagdan i svetac važan.

Pa evo drago mi je da ima izuzetno velik interes za večerašnju svetosavsku akademiju povodom jednog od najbitnijih praznika u pravoslavlju, a to je praznik sv. Save koji je bio i prosvjetitelj i koji je svetac koji okuplja Srbe širom planete i širi duh svetosavlja, prijateljstva i neke pozitivne energije koja nam, je potrebna u današnje vrijeme. Jer u ovim vremenima koja su bremenita potrebno je ovog pozitivnog duha druženja prijateljstva pjesme igre i onoga što čini ljude sretnima i da ih malo odmakne od svakodnevnih briga s jedne strane. S druge strane da budu svi dobrodošli bez obzira na vjeroispovijest i nacionalnost i da se u ovom jednom izuzetno lijepom domu kao što je Zorin Dom i u izuzetno lijepom gradu kao što je Karlovac okupimo i provedemo ugodnih nekih sat vremena u druženju i razgovoru.

Nakon Himne Svetom Savi započeo je bogati program u kojem su sudjelovali: PHPD Zora, Srpsko Kulturno Društvo „Prosvjeta“ Krnjak i članice zbora iz Saborne crkve Svetog oca Nikolaja, Svetog Nikole. Tradicionalnu svetosavsku propovijed s blagoslovom Episkopa čitao je svećenik Saša Lončina.