KABA

Sjednica GV-a Ozalj: brojna pitanja mučila gradske vijećnike – od WRC-a, nedostajanja kanti za smeće do prekomjernog korištenja nerazvrstanih cesta

Održana je 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Ozlja gdje je gradonačelnica grada Ozlja, Lidija Bošnjak, istaknula nekoliko tema koje će u ovoj godini donijeti bitne promjene u gradu i njegovoj bližoj okolici.

– Iz 3 razloga mijenjamo Urbanistički plan uređenja grada Ozlja, a to je stvaranje preduvjeta za izgradnju građevine trgovačke namjene i za izgradnju trgovačkog centra u Ozlju. Isto tako, za stvaranje preduvjeta za proširenje DV Zvončić radi poboljšanja uvjeta i pridržavanja pedagoškog standarda.  Ostvarili smo sredstva na javnom pozivu za dogradnju još 2 sobe. I treći cilj izmjena jest redefiniranje obveze raspisivanja urbanističko – arhitektonskog natječaja za dvije lokacije u Ozlju, a to su Ozljanka i Kaptol, a sve u cilju brzog stavljanja u funkciju te dvije, već dugo neiskorištene lokacije u centru i gornjem Ozlju, rekla je gradonačelnica grada Ozlja, Lidija Bošnjak.

Gradonačelnica Lidija Bošnjak dodala je da je značajna odluka o socijalnoj skrbi, posebice za njihove umirovljenike. Osim što se usklađuju s odlukom Vlade RH, njihovim umirovljenicima bit će omogućena veća jednokratna novčana pomoć za blagdane. Do sada su svi umirovljenici dobivali navedenu pomoć koji imaju mirovinu do 1800 kuna, a po novom je to povišeno na 2038 kuna. Umirovljenici koji imaju mirovinu do 200 eura, sada će dobiti 70 eura umjesto 65 eura. Umirovljenici koji imaju od 201 do 270 eura, dobit će 50 eura umjesto dosadašnjih 40 eura.

-Mijenjamo odluku o komunalnoj naknadi. Usklađujemo djelatnosti prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, ali uvodimo i neka oslobođenja osobito radi što bržeg razvoja našeg gospodarstva u Ozlju i privlačenja investitora u našu gospodarsku zonu. Uvodimo oslobađanja za novootvorene subjekte i njih 100% oslobađamo od prve godine osnivanja. Drugu godinu 50%, a 3. godinu 25%. Isto tako u cilju demografske obnove, imali smo dosta naselja koja su imala veliki pad broja stanovnika između dva popisa. Tako ćemo za neka naselja uvesti potpuno oslobođenje plaćanja komunalne naknade i to za ona koja su imala više od 80% manje stanovnika između dva popisa. Uvodimo i 25% oslobođenje za ona naselja koja su imala 40% smanjenja između dva popisa. Mijenjamo odluku o javnim priznanjima i to na način da uvodimo kategoriju zahvalnica koju može donijeti gradonačelnik. Do sad su bila samo javna priznanja za nagrade u toku godine i nagrada za životno djelo, dodala je gradonačelnica Bošnjak.

Aktualni sat na početku sjednice započeo je žustro. Potaknulo se pitanje POS stanova u Ozlju tvrdeći da je posljednja stambena zgrada stvorena prije više od 20 godina. Gradonačelnica Bošnjak istaknula je da Grad Ozalj potiče naseljavanje i da se sa Karlovačkom županijom dogovaraju i održavaju sastanci na tu temu. Gradskog vijećnika Klanfara brinuo je WRC. Postavio je pitanje zašto Ozalj nije sposoban da “nabubri” proračun  na što je dobio odgovor da Grad ne može na taj način zarađivati. Također, istaknuo je da je Ozalj jako prljav i da nedostaje kanti za zbrinjavanje otpada. Po njegovom mišljenju, najviše smeća je upravo na putu do škole.

Na području MO Vrhovac prije nekoliko tjedana počela je eksploatacija drva od strane Hrvatskih šuma što je dano u koncesiju. Put kojim se ide do šume, danas je neprohodan čak i za traktore. Postavilo se pitanje kada će biti saniran put u kojeg je već uloženo oko 200 kubika šljunka. Gradonačelnica Bošnjak navela je da tvrtka nije imala potrebno riješenje zbog čega je morala intervenirati čak i policija. Hrvatske šume sanirat će put, a dok se isti ne popravi, nema eksploatacije.