KABA

Nakon volontiranja, ipak preuzimanje naknade – dogradonačelnica Katarina Srakočić 1.1.2023. počela raditi u Gradu

Na današnjem aktualnom satu na sjednici GV Duge Rese, gradskog vijećnika Josipa Vlašića zanimao je financijski status Katarine Srakočić, zamjenice gradonačelnika grada Duge Rese u vezi primanja ili ne primanja naknade za rad.

– Svi smo bili svjedoci da se u prošlom mandatu od 2017. do 2021. godine Katarina Srakočić odrekla svoje naknade za rad i ta sredstva je namijenila za izgradnju dječjih igrališta po svim mjesnim odborima. To je bilo hvale vrijedne i to smo svi, naravno, pozdravili i tko god kaže nešto protiv toga nije u pravu i to nije korektno. Mene samo zanima zašto nije upoznala javnost, pošto je u aktualnoj kampanji 2021. godine i u svim intervjuima koje je davala, rekla da će i u idućem mandatu, znači, u ovom aktualnom, raditi isključitvo bez plaće i naknade, da će raditi za 0 kuna kako je radila do tada, pitao je Josip Vlašić, gradski vijećnik.

Gradski vijećnik Vlašić tvrdi da je Grad uveo sustav i transparentnost na svojim stranicama gdje je vidljivo da je Katarina Srakočić cijelu 2022. godinu za svaki mjesec primala naknadu u iznosu od 9 189,69 kn. Dodao je da je to njeno pravo ali da nije politički korektno da na osnovu volonterizma provodi kampanju, a onda ipak ostvari naknadu i prima ju bez da opravda građanima, odnosno svojima biračima koji su joj dali svoje povjerenje.

– Godine 2017. bila je kampanja kad smo imali dva zamjenika i sva naknada je bila usmjerena što je bilo i obećano. U drugom mandatu je došlo do izmjene Izbornog zakona gdje je Duga Resa ostala bez jednog zamjenika i obaveze su se više prelile i na nas. I dalje je ostalo da volonterski obavljam ovaj posao, ali uz naknadu tada. To nije tajna. Ti podatci su transparentni. Na kraju krajeva, mi smo obvezni svake godine podnositi imovinske kartice i svaka kuna i što posjedujemo se vidi. Isto tako, sukladno tome, ja sam u Županijskoj skupštini koju sad isto obavljam bez ijedne kune jer kao dužnosnik ne mogu biti s drugom naknadom, objasnila je Srakočić.

Ako već mora obavijestiti sve, od 1. siječnja 2023. u Gradu je profesionalno i na punoj plaći, dodala je Srakočić. Je li to za nju osobno mudro, kaže da je to isključivo njena stvar. Gradonačelnik Tomislav Boljar stao je u obranu svoje zamjenice navodeći da je Katarina Srakočić na njegovu molbu napokon pristala raditi i da nitko prije 6 godina nije njoj i Furdeku čestitao ili ih pohvalio što rade za nula kuna.