• February 18, 2023
  • Dora Gornik
  • 0

Osnovnu glazbenu školu upisuju djeca uglavnom od osme ili devete godine, a što je s onima koji bi htjeli i ranije? Glazbena škola je uvidjela potrebu osnivanja Male glazbene škole prije nekoliko godina zbog velike potražnje, a što oni tamo rade saznali smo od njihove učiteljice.

Mala glazbena škola djeluje već nekoliko godina. Ove godine kako sam se ja zaposlila sam preuzela učenike male glazbene škole. Zapravo pripremamo naše buduće učenike za upis u prvi razred glazbene škole. Nekakav naš cilj je razvijati njihove društvene, intelektualne, motoričke sposobnosti, ali naravno pripremamo ih muzički za prvi razred. Učimo osnove o notama, violinski ključ, instrumente i njihove vrste, sviramo ksilofon ili tamburin, a onda ih pripremamo na konkretno snimanje kada upišu prvi razred i željeni instrument, kazala nam je učiteljica Lucija Jelušić Šimatović.

Učenici Male glazbene škole su jako zadovoljni sa svojom učiteljicom i njenim načinom rada. Uče note, pjesmice, pa čak i koreografije za neke nastupe.

Naš sat započinje slušanjem glazbe i razgibavanjem uz glazbu, jer za pjevanje nam je potrebno i tijelo pa se upjevamo da razgibamo glasnice. Pjevamo pjesmice koje smo naučili ili učimo novu, ako imamo neki nastup onda pripremamo i koreografiju. U središnjem dijelu sata najčešće učimo note ili o pojedinim vrstama instrumenata kroz memory. Kraj sata je zadužen za didaktičke glazbene igre koje zapravo njih uvesele na kraju sata, nastavila je Jelušić Šimatović.

Uz program koji odrađuju na satovima mali glazbenici pripremaju se i za neke koncerte i nastupe. Tako su nastupili i na Božićnom koncertu u Paviljonu, a možda će nastupiti i na Proljetnom koncertu Glazbene škole. Program će naravno biti prilagođen njima, ali slušaju i ozbiljnu, klasičnu glazbu na satovima.

Evo sad za Božić smo pjevali Zvončiće i Pahuljice padajte, a sad ako će nastupati na Proljetnom koncertu Glazbene škole onda ćemo isto gledati da to bude neka glazba koja je njima bliža možda i zanimljivija, iako mi na satovima slušamo i klasičnu glazbu uz koju igramo igre asocijacije i crtamo, zaključila je Jelušić Šimatović.

Od svih aktivnosti na koje su mogli ići, ovi mališani odabrali su baš Malu glazbenu školu, a kada smo ih pitali zašto dobili smo razne odgovore:

Jer imam gitaru i flautu.

-Ja sam  baš htjela svirati.

-Ja sam htjela naučiti svirat klavir, pa sam tu došla.

-Da naučimo pjevati.

-Ja sam ovdje došo da naučim svirat gitaru.

-Ja sam ovdje došo da naučim svirat harmoniku.

-Ja sam došo da naučim pisat note.

Učenici Male glazbene škole jako su sretni što mogu istu pohađati i nije im ništa teško ni dosadno. Kažu puno su naučili, ali žele još. Već znaju mnoge stvari iz teorije glazbe i povijesti instrumenata, a velika im je želja jednog dana svirati prave instrumente što za sebe što na koncertima, pa se nadamo da će nastaviti svoje glazbeno obrazovanje i dalje.