U Zorin domu je svečano otvorena izložba ratnih fotografija koju je priredio Dubravko Halovanić, kao rezultat istraživačkog rada. U sklopu izložbe tako su prikazane dokumentarne fotografije Domovinskog rata pribavljene iz arhiva povijesne postrojbe Karlovačkog počasnog voda ZNG 91. Fotografije rata u Ukrajini sakupljane su od početka ratnih zbivanja na ukrajinskom tlu, a dostavili su ih Ivan Ričkov Ilič i Vladimir Kubinski. Prigodni program vodila je Lovorka Trdin, a otvorenje su svojim dolaskom upriličili predsjednik Gradskog vijeća Marin Svetić, županica Martina Furdek Hajdin, umirovljeni brigadni general i potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora koji je u svojem predavanju usporedio specifičnosti dvaju sukoba. Ukrajinski glazbenici, članovi Prvog ukrajinskog orkestra u Karlovcu pod vodstvom nastavnika Vladimira Tvrdovskog glazbeno su popratili događanje, sviravši tradicionalne ukrajinske pjesme.

– Ova izložba podsjeća na prve dane rata i mi svake godine obilježavamo Krvavi Uskrs i Josipa Jovića te se sjećamo 4. listopada, dana kada je napadnut Karlovac, kazala je županica Furdek Hajdin, uputivši riječi zahvale svima onima koji su pomogli ukrajinskim izbjeglicama na našem području. Županica je također napomenula kako će Županija i Grad nastaviti pomagati integraciju u društvo izbjeglica iz Ukrajine.

Predsjednik Gradskog vijeća gospodin Marin Svetić također se obratio okupljenima, naglasivši kako je puno sličnosti između dvaju ratnih sukoba te je narodu Ukrajine poželio što brže okončanje rata i miran život na vlastitom teritoriju.

Okupljenima se obratio i prvi savjetnik veleposlanika Ukrajine Serhii Horopakha, koji je istaknuo kako će Ukrajina na kraju pobijediti, baš kao što je to uspjela Hrvatska.

Autor izložbe, umirovljeni brigadir Dubravko Halovanić istaknuo je kako je istraživanje o sličnostima i razlikama dvaju ratova provodio od početka rata u Ukrajini.

– U ljeti sam počeo prikupljati materijale i fotografije, a ovo je samo izbor jer fotografija ima više nego što je tu prikazano. Radi se o fotografijama iz ratnog područja i one su povijest vremena. Ovom izložbom ne obilježavamo godišnjicu nego dajemo potporu da oslobode svoju državu, kao što smo i mi oslobodili svoju, kazao je autor izložbe Dubravko Halovanić.

Slava Ukrajini – slava herojima!