Hrvatsko novinarsko društvo je neovisna udruga profesionalnih novinara koji brinu o čuvanju dostojanstva profesije, zaštiti materijalnih i socijalnih prava novinara, borbi za slobodu izražavanja i mnogih sličnih stvari na tu temu.

U domeni HND-a su i neke šire stvari poput npr. borbe protiv slapp tužbi koji su jedan oblik zlostavljanja novinara i vezane su uz aktiviste kojima je cilj zaustaviti slobodu govora. To su strateške tužbe protiv učešća javnosti, shodno tome najčešće žrtve tih tužbi su novinari zbog iznošenja podataka od javnog značaja. Na tom tragu je i pitanje cenzure i autocenzure. Autocenzura postoji, često kao posljedica tužbi kojih je u ovom trenutku u Hrvatskoj preko 1000 i teške su sveukupno preko 10,500 milijuna eura. Novinar koji je stalno suočen s prijetnjom tužbe nažalost mora razmišljati hoće li se i kako baviti tim poslom. Također, autocenzura može biti ovisna i o svojim direktnim financijerima bilo političarima ili sponzorima.

-Novinarstvo bi trebalo biti borba za bolje društvo. Problem je što naše pravosuđe donosi vrlo dvojbene odluke po ovom pitanju. Npr. medij koji je otkrio priču može biti oslobođen optužbe, dok mediji koji su tu priču samo naknadno prenijeli mogu biti osuđeni. To su sulude situacije kakvih je naše pravosuđe prepuno kad je riječ o ovom problemu, kazao je Damir Kundić, predsjednik karlovačkog ogranka HND-a.

Osnovna stvar postojanja ogranka karlovačkog HND-a je borba za prava novinara. Postoji i potreba za povećanjem članstva. Brojke prijašnjih godina su znatno veće. Od nekadašnjih stotinjak, danas HND u Karlovcu broji 24 člana.

-Planiramo raditi na konkretnim stvarima npr. jedna od takvih je natječaj Grada Karlovca koji postoji unazad dvije godine. To je natječaj za poticanje elektroničkih medija u kome se novac transparentno dodjeljuje, ali ne postoji nitko neovisan u tom povjerenstvu. Nejasni su kriteriji u javnosti po kome se dodjeljuje novac s tog natječaja, time se planiramo pozabaviti, pojasnio je Kundić.