KABA

Uživanje u tradicionalnim jelima i pićima – Kobasijade u Mostanju i Donjem Mekušju okupile su mnoge natjecatelje

Subotu su obilježile čak dvije kobasijade! Jedna u Mostanju i druga u Donjem Mekušju.

Mostanjsku kobasijadu organizirala je gradska četvrt u suradnji s lokalnim KUD-om. Sve donacije prikupljene na kobasijadi namijenjene su KUD-u za njihove potrebe. Na natjecanje je prijavljeno 15 kobasica, a ona najbolje osvojile su glavne nagrade, također postoje i utješne nagrade, tako da su svi natjecatelji bili nagrađeni.

-Već drugu godinu organiziramo kobasijadu u suradnji s KUD-om. Jedini uvjet za sudjelovanje je slasna domaća kobasica. Svi su dobrodošli, kazala je Marija Goršić, predsjednica GČ Mostanje.

I već tradicionalna kobasijada Pokupske doline u Donjem Mekušju imala je prvenstveno društveno korisni karakter. Organizatori su članovi NK Kupe i sva prikupljena sredstva od kotizacije idu klubu. Od 50-ak prijavljenih natjecatelja, prva tri mjesta osvojila su vrijedne nagrade.

-Ovo je osma po redu kobasijada u organizaciji NK Kupe. Od kad smo počeli s ovom manifestacijom zaista smo zadovoljni s odazivom. Iz godine u godinu sve je više natjecatelja i posjetitelja kojih ima i iz okolnih Županija. Očito radimo dobar posao i zaista smo sretni zbog toga, pojasnio je Filip Peretić, član upravnog odbora NK Kupe.

Do 18 sati je bilo primanje uzoraka koji su ocjenjivani, nakon toga uslijedilo je proglašenje najboljih. Za zabavni dio večeri zadužen je Maroco Band, a svi posjetitelji cijelu su večer uživali u tradicionalnim jelima i pićima.

-Receptura za kvalitetnu kobasu je ustvari sasvim jednostavna. Prvenstvo treba biti kvalitetno meso, koje treba obrađivati po nekom općem receptu koji može zadovoljiti većinu kriterija. Dakle, treba biti zlatna sredina, da nije preljuto, preslano, presuho i slično. Ovdje imam mnogo prijatelja i rado dolazim svake godine. Zaista ima mnogo kvalitetnih i ukusnih kobasica, vjerujem da ćemo uživati u degustiranju, rekao je Dragec Ciban, natjecatelj iz Jastrebarskog.