KABA

Obilježavanje svjetskog Tjedna mozga – “Spavanje je podcijenjena stvar, ali je od neizmjerne važnosti za pravilno funkcioniranje našeg organizma”

Rotary klub Karlovac-Dubovac organizirao je 22. po redu svjetski Tjedan mozga akcijom „Mozak i san“.

Svake godine u sklopu tjedna mozga imamo neku temu koja prati aktualna događanja. S obzirom na to da je prošle godine bio post COVID, a on je ostavio traga na sve nas, ove godine so krenuli s temom sna, nečim novim, neistraženim i na taj način smo htjeli kroz stručni dio potaknuti neka nova razmišljanja i prepoznati onu jednu trećinu življenja koju provedemo u snu, rekao je predsjednik Rotary kluba Robert Žunac.

Najveći troškovi za liječenja za pacijente su bolesti mozga.

-Znači 35% svih ukupnih troškova za liječenje svih pacijenata otpada na bolesti mozga. Prema administraciji EU to otpada oko 800 milijardi eura na sve pacijente. Znači samo u EU 179 milijuna ljudi je imalo jednu od poteškoća, bolesti ili simptoma bolesti mozga, kazao je primarius Ervin Jančić.

Predavanja su održali doc. prim. dr. sc. Ervin Jančić, dr. sc. Vlasta Vyroubal i dr. Ana Marija Šantić, spec. neurolog, somnolog. Glazbeni ugođaj između predavanja za prisutne stvarao je maestro Veton Marevci koji je također kratko izložio značenje glazbe za mozak.

Ja sam tu za ovaj glazbeni dio, budući da je tema mozak i snovi, onda sam odabrao tri kompozicije koje ili govore o snovima ili su na neki način inspirirane pjesmama o snovima. Radi se o skladbama Fraza Liszta, Hectora Berlioza i Claude Debussyja. Danas je i dokazano da kvalitetna glazba utječe pozitivno na ljude. Postoje razni kolegiji kao muzikoterapija koji su sve popularniji. Glazba koja ima neke određene protokole i zakonitosti definitivno stvara vrstu mira u današnjoj hektičnosti i brzini u kojoj se nalazimo, kazao je Marevci.

Svako od predavanja bilo je predviđeno za širu publiku te su govornici kroz njih pokušali predočiti značaj sna i njegov utjecaj na naš mozak, ali i druge čimbenike koji utječu na njega.

Uz predavanja već navedenih gostiju, gost iznenađenja bio je i Damir Valent koji je sudjelovao u predavanju primarijusa Jančića pod nazivom „Mozak i spavanje“.