KABA

Veslači “Korane” ne prestaju nizati uspjehe; uskoro kreću pripreme za 80. karlovačku regatu

Veslački klub Korana osnovan je 1935. godine i od tada uspješno djeluju. Danas broje 30 regatnih veslača i 50 polaznika Škole veslanja. Imaju 188 podupirućih članova i član su Hrvatskog veslačkog saveza i Karlovačke športske zajednice. Pojasnili su nam priču iza njihovog zanimljivog imena „Korana“ premda se nalaze na Kupi.

-Klub se zove “Korana” jer studenti koji su ga osnovali 1935. na čelu s Boškom Jerinićem i Tiborom Hekšom. Ideja se rodila na Korani i tamo je klub počeo s radom. Shvatili su da su na Kupi bolji uvjeti i preselili klub, no, ime je ostalo isto, pojasnio je Zlatko Katušin, glavni trener veslačkog kluba Korana.

U ovom klubu najveći rezultati su bili dvije svjetske juniorske medalje. Imali su i jednog olimpijca koji je predstavljao Hrvatsku. U zadnjih 30 godina njihovi veslači su nastupali na 15 svjetskih juniorskih i seniorskih prvenstava  i ostalih velikih natjecanja. Neke od trenutnih mladih nada su i Luka Hajdin i Ema Hodak. Luka je bio pozvan na pripreme za mlađu juniorsku reprezentaciju u Zaton.

-Jako sam zadovoljan s time kako su prošle pripreme za reprezentaciju. Bilo je odlično sve, od smještaja do društva. Zadovoljan sam i s rezultatima, uvijek može bolje, ali bio sam solidan. Bile su dvoje pripreme. Zadnje su bile pred par tjedana. Nakon redovnih treninga bile su provjere odnosno daljinska utrka, Luka kaže da je završio u četvercu i dodaje.

Ti pozivi su ustvari samo treninzi s reprezentacijom, oni ne odlučuju je li netko u reprezentaciji ili ne. Na sljedećim regatama koje uskoro kreće će biti nove provjere gdje se opet imaju prilike plasirati u nove posade, rekao je Luka Hajdin.

Uskoro počinju regate i bit će svaki vikend. Ema Hodak najuspješnija je veslačica Korane, u regatama je gotovo nepobjediva. Ova srednjoškolka dokaz je ustrajne i uspješne sportašice.

-Izdvojila bih svoja četiri državna prvenstva jer sam na svakom bila prva. Također, bila sam ugodno iznenađena s rezultatom na državnom prvenstvu na ergometrima. Bila sam prva i jako sam zadovoljna. Nadam se da ću ostati u veslanju čim ću duže moći, kazala je Ema Hodak, veslačica.

Članovi veslačkog kluba Korana na različitim regatama u zemlji i inozemstvu osvajali su brojna odličja. Svake godine Korana je domaćin tradicionalne regate na rijeci Kupi, ove godine organizira se jubilarna 80. karlovačka regata, koja će okupiti veslače iz cijele Hrvatske.