KABA

Glazbena škola Karlovac organizira još jednu Noć glazbe – “Ideja je bila pronaći nove načine kojima se kontinuirano educira naša publika.”

Glazbena škola Karlovac već devetu godinu za redom  obilježava Noć glazbe, nekima poznatiju kao Noć Bacha zato što se izvode isključivo skladbe ovog poznatog skladatelja. Projekt je organiziran tako da se održava na sam rođendan Johana Sebastiana Bacha, ujedno i na prvi dan proljeća, a koncipiran je tako da uz prigodna svjetla cijeli dan građani Karlovca mogu čuti glazbu s balkona škole od 9 ujutro, a od 16 sati pa na dalje svaki sat održavaju se koncerti učenika te završni koncert profesora u 20 i 30 sati.

Glazbena škola Karlovac ove godine priprema 9. izvedbu moći glazbe u Karlovcu. Prvi puta smo je priredili 2015. godine i od tada do dana nismo prestali s tom manifestacijom. Glavna ideja je proslava Bachovog rođendana koji je 21. ožujka. To je ujedno i početak proljeća pa se nadamo da će nas i prognoza pratiti u tom smislu. Ideja je bila isto tako i pronaći nove načine i modele kojima se kontinuirano educira naša publika. Zato je izabrana upravo Bachova glazba koja osim u svom izvornom obliku odlično podnosi i moderne obrade popularnih stilova i tako postaje privlačnija široj publici, kazala je pedagoginja Glazbene škole Karlovac, Jelena Božičević.

Unatoč problema koje im je donio COVID nastavili su s projektom te su na internet stranici objavili izvedbe učenika koji su se pripremali za koncerte prije izolacije. Na toj stranici dostupan će biti i raspored koncerata na sami dan koncerta. Ove godine su se u projekt uključile  i mnoge škole van Karlovačke županije.

Imamo goste učenika iz nekoliko dijelova hrvatske, iz 6 srednjih glazbenih škola, a to su: Glazbena škola u Jastrebarskom, Glazbena škola Varaždin, Glazbena škola “Ivan Lukačić” Šibenik, Glazbena škola “Zlatko Baloković” u Zagrebu, Glazbena škola “Paola Markovca” u Zagrebu i Glazbena škola “Ivana Matetića Ronjgova” iz Rijeke. Nastojimo svake godine pozvati druge gradove i izvođače kako bi bilo što raznovrsnije i kako bi što više djece procirkuliralo kroz Karlovac, najavila je Marijana Pajić, pročelnica klavirskog odjela.

Pročelnica UO za školstvo Karlovačke županije Marija Šćulac pohvalila je Glazbenu školu Karlovac za inicijativu i provođenje ovog projekta već 9. godina te pozvala sve građane Karlovačke županije da dođu na koncerte, koji su naravno besplatni. Ovo je jedna od manifestacija u gradu koja pokušava približiti klasičnu glazbu svim uzrastima na različite načine kako bi kulturno obrazovali sugrađane.