KABA

Neradne nedjelje trend je koji se sve više pojavljuje u Europi, Zlatko Kuzman: Neće biti većih gubitaka, kao i povećanja nezaposlenosti

Od 1. srpnja trgovci, prema vlastitom izboru, moći odrediti 16 radnih nedjelja u jednoj godini. Budući da zakon stupa na snagu točno na polovini ove godine, od 27 nedjelja u drugom dijelu 2023. trgovine će moći raditi njih 16. Radno vrijeme u trgovini regulira se tako da su trgovine zatvorene nedjeljom i onda kada su blagdani, a tjedni maksimalni iznos radnih sati koje trgovac samostalno raspoređuje od ponedjeljka do subote određen je u trajanju od 90 sati. Kiosci i pekarnice nedjeljom i blagdanima bili bi otvoreni od 7 do 13 sati.

-Neki trgovci kao KTC ili neki veći domaći trgovci zalažu se da se ne radi nedjeljom i njihovi shopping centri ne rade nedjeljom već duže vrijeme i tvrde da im je to sasvim dobro, ništa ne gube, čak to ima niz prednosti. S druge strane, strani trgovački lanci se mahom zalažu za rad nedjeljom, čak i oni u čijim se državama tada ne radi. Ovaj novi zakon, koji će ograničiti dio neradnih nedjelja je sličan europskoj praksi u nekim zemljama, odnosno 12 država ima reguliran rad nedjeljom na razne restriktivne načine. Zemlje poput Njemačke, Austrije, Nizozemske u potpunosti zabranjuju rad nedjeljom, a neke države poput Francuske dopuštaju rad nedjeljom i to na pet sati, rekao je za Trend medije Zlatko Kuzman, predsjednik Županijske gospodarske komore.

Hrvatska je pretežito turistička zemlja, pa svoju praksu kako poslovati u trgovinama i kako odrediti radno vrijeme može se vidjeti u nama sličnim državama, kao što su Italija i Španjolska.

omicron

-Većeg gospodarskog utjecaja neće biti. Većih otpuštanja neće biti, jer trgovine kao i ostali turistički sektor ima problem s manjkom radne snage. Neće biti većih gubitaka, kao i povećanja nezaposlenosti, dodao je Kuzman.

Potrošači ne trebaju strepiti od ovakvog oblika rada nedjeljom, u buduće će planirati svoju kupnju.  Predsjednica Udruge za zaštitu potrošača Korana, Marina Novaković Matanić ističe kako bi trgovine trebale jasno definirati, koje nedjelje neće raditi, kako potrošači ne bi bili zbunjeni. Ali prije svega u glavnom su fokusu ipak prava radnika.

-Trgovci su većinom htjeli da tu nedjelju ne rade, e sada će se vidjeti hoće li se smanjiti plaća i kako će se na radnike to odraziti. Također, onda dežurne službe mogu prigovoriti kako one rade, naravno, one moraju biti u pripravnosti. Ako će ovo pomoći nekome da bude više s obitelji i ako se to odrazi na poslovnu suradnju radnika i poslodavca, onda će to imati drugi efekt, dodala je Novaković Matanić.

Ministar gospodarstva Davor Filipović u Saboru je istaknuo kako je reguliranje rada nedjeljom neće dovesti do nikakvog katastrofalnih scenarija, otpuštanja radnika ili pada gospodarske aktivnosti, već upravo suprotno.