KABA

Peđa Grbin u Karlovcu – “Vlada je počela kopirati i prepisivati SDP-ovu stambenu politiku i planiraju je predstaviti kao svoju”

U Knjižnici za mlade predstavljena je SDP-ova politika stanovanja „Plan za stan“. Predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, naveo je jučerašnji događaj kad je u Rovinju dodijeljeno nekoliko POS-ovih stanova, a među njima je bio i 51-ogodišnji stanovnik koji je dobio priliku napokon napustiti obiteljski dom.

– To nas ne treba čuditi. U Hrvatskoj je prosječna dob u kojoj mladi odlaze iz roditeljskog doma 33 godine. Po tome smo jedna od 2 najgore države u Europi. To bi svima nama trebalo kao društvu trebalo zazvoniti za alarm da se trebamo pomaknuti s mrtve točke i napraviti nešto konkretno kako bi svojim građanima, ljudima ove zemlje, osigurali da ostvare nešto što je zapravo temeljno ljudsko pravo, a to je imati krov nad glavom, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

 

Predsjednik Grbin izjavio je da je SDP nakon ozbiljnih priprema i rada od godinu dana predstavio javnosti plan za stanovanje. Plan koji bi trebao osigurati ljudima ove zemlje, kao npr. u Austriji, da dođu do rješenja svog stambenog pitanja. Potreba je da se uredi zakonodavno, kvalitetno i sustavno pitanje stanovanja, ali isto tako i da se država aktivno uključi u stambenu politiku.

– To znači da država mora početi graditi stanove za svoje ljude. Izdvajanjem iznosa od samo 1% proračuna na godišnjoj razini u 5 do 6 godina možemo osigurati 15 000 novih stanova. Samo da vidite o kakvim se omjerima radi. Prošle godine u Hrvatskoj je prodano 3900 novih stanova. Ovime se to značajno povećava. Da smo na dobrom tragu vidimo i stoga što nas je Vlada počela kopirati i prepisivati SDP-ovu stambenu politiku i planiraju je predstaviti kao svoju. Gdje su bili zadnjih 7 godina? Neznam. Jedino što su sustavno ponudili građanima i građankama ove zemlje je ovaj program APN-ovih kredita. Program koji je doveo samo do toga da oni koji imaju pravo na tu subvenciju, tu subvenciju pojede porast cijene stanova, a oni koji nemaju pravo na subvenciju, oni moraju platiti dramatično višu cijenu nego što je bila do sada. Prosječan porast cijene stanova u prošloj godini jest 20%, dakle, 8 postotnih poena više od inflacije. U Zagrebu kvadrat stana došao je na prosječnih 2700 eura za novi stan. S prosječnom plaćom koja je u Hrvatskoj, to si malo tko može priuštiti, komentirao je predsjednik Grbin.


SDP je prepoznao stambenu politiku kao jednu od okosnica izgradnje boljeg društva okrenutog prema svojim društvima, tvrdi Grbin. Pogledali su kako to rade prijatelji u Austriji što napokon treba početi implementirati u Hrvatskoj. Najam stana koji je u javnom programu u Austriji iznosi 7,5 eura po metru kvadratnom. To znači da za manje od 400 eura možete dobiti jedan stan od 2 sobe od 50 do 55 kvadrata. Primjerice, u Dubrovniku ili Zagrebu, o toj cijeni najma može se samo sanjati.

omicron