KABA

Svečano otvorena izložba “Svjedoci govore” u OŠ Švarča; događaj nije propustio niti Ljubo Ćesić – Rojs

Uskoro se obilježava 32. obljetnica Krvavog Uskrsa, uspješno provedene akcije na Plitvicama ali ono po čemu će se akcija najviše pamtiti jest stradanje prvog poginulog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, pripadnika Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje. Ova akcija bila je utjelovljenje svih dotadašnjih akcija specijalne policije kao i nagovještaj za tešku i krvavu borbu za hrvatsku slobodu i samostalnost. Povijesna postrojba Karlovački počasni vod ZNG-91. i Osnovna škola Švarča svečano su otvorili izložbu naziva „Svjedoci govore“.

– Jako fina ideja našeg brigadira Halovanića i uprave te vodstva ove škole da se kroz ovakva događanja naprosto podsjetimo teških vremena u kojima se stvara Hrvatska. Neupitno je da je policijska akcija, nazvana po tragičnom događaju pogibije Josipa Jovića nazvana Krvavi Uskrs jer se na taj dan prolila krv prvog hrvatskog redarstvenika za hrvatsku slobodu. Neupitno je da je taj događaj uistinu ispisao duboke tragove novije hrvatske povijesti i pokazao da će na putu do hrvatske slobode hrvatski narod morati proliti krv da bi uspio ostvariti svoj povijesni san. Stoga, na ove mlade naraštaje koji su danas ovdje u ovoj školi, pokušat ćemo blažim oblikom prenijeti ta sjećanja da bismo živjeli sa spoznajom da je do slobode bilo teško doći, da je ona najveća vrijednost i bogatstvo našeg naroda i da ne smijemo zanemariti da je u temelje te države i te slobode ugašeno preko 16,5 tisuća mladih hrvatskih života. Ako to zaboravimo, onda nismo zavrijedili niti tu slobodu niti tu domovinu, rekao je Marko Lukić, umirovljeni general.

Događaj nisu propustili niti dr. Maja Grba Bujević te Ljubo Ćesić – Rojs, hrvatski general i političar te gospodin Ivan Štajduhar.

– Kao što je moj prethodnik već najavio, izložba je iz arhive Povijesne postrojbe Karlovački počasni vod ZNG-91. i u dogovoru s ravnateljicom ove škole, obilježavamo ovaj značajan datum da bi se i djeca mogla prisjetiti tih događanja. Cilj je da se ne zaboravi ovaj događaj koji je bio vrlo povijesno značajan za našu Domovinu i u stvaranju hrvatske vojske i hrvatske policije, izjavio je Dubravko Halovanić, brigadir u mirovini.

Izložba će biti otvorena do 6.4.2023. godine., a odnosi se na fotografije nastale upravo za vrijeme Krvavog Uskrsa. Također, postavljeni su i panoi s opisom događaja kao i panoi s tekstom o općenitom radu udruge.

omicron