KABA

Odbačen zahtjev za izdavanje privremene uporabne dozvole i sazivanje tehničkog pregleda – prometnica D6 ostaje škola za sve ono što dolazi

-Neka dovedu još 100 radnika i 10 strojeva, završe taj posao i odu iz našega grada, rekao je gradonačelnik Mandić 20.05.2021. godine.

Odnosilo se to na tvrtku koja je izvodila rekonstrukciju državne ceste D6. I otišli su. Ostala je cesta za koju se ne zna kada će biti izvršen tehnički pregled i izdana uporabna dozvola. Prometnica D6 trebala je biti ponos Karlovca, na diku stanovnicima koji je svakodnevno dijele, a za lijepu riječ svima onima koji njome iz bilo kojeg razloga prolaze. Umjesto toga – „cesta slučaj“. Dičimo se postignućima, napretkom, tehnologijom, a u ovome slučaju zakazalo je očito sve od toga, a najviše čimbenik odgovornosti.

-Zanima me kako je moguće da se takav šlamperaj dogodi uz nadzorne inženjere, uz sve da to ipak tako prođe? Jako puno nedostataka, ali neka struka kaže svoje. Ja sam ipak samo laik, kazao je Tomislav Butala.

Nogostupi, šahtovi, stara zatrpana kanalizacija, kuća koja prijeti urušavanjem….I tko zna koliko je još toga što spada u kategoriju apsurda.

-Ja bih volio vidjeti tu osobu koja će tehnički pregled potpisati. Ja svoje ime za ovako nešto nikada ne bi vezao. Ne, hvala.

Bio je to povod da provjerimo kada će biti tehnički pregled, a znajući da je zahtjev za isti poslan u Grad Karlovac još u prosincu o čemu smo tada pisali. Zahtjev je tako putem sustava eDozvola stigao u Odjel pročelnice Vesne Ribar koja nam kaže kako je procedura jasno propisana Pravilnikom o tehničkom pregledu koji se ne može kroz sustav ni pokrenuti ako nije dostavljena sva dokumentacija.

-Voditelj postupka pregledao je svu zakonski propisanu dokumentaciju. Investitor je zahtjevu priložio završno izvješće te izjavu izvođača u kojoj izjavljuje da nisu izvedeni svi radovi te da se odstupilo od glavnog projekta i građevinske dozvole. Mi smo prema članku 145 Zakona o gradnji utvrdili da nisu stečeni uvjeti za izdavanje privremene uporabne dozvole i rješenjem od 30.siječnja 2023. odbacili zahtjev koji je podnijela tvrtke Hrvatske ceste i tehnički pregled nije pokrenut niti su stvoreni uvjeti za izdavanje uporabne dozvole, pojasnila je Ribar.

Na ovo rješenje Hrvatske ceste imale su mogućnost žalbe u roku 15 dana, no žalba nije stigla. Poslali smo zato upit i Hrvatskim cestama.

-Uporabna dozvola će moći biti ishođena po dobivanju izmjene i dopune građevinske dozvole za isti projekt. Naime, tehničkim pregledom zatraženo je da se postojeće izvedeno stanje uskladi s dozvolom budući su tijekom izvođenja radova izvršene određene prilagodbe projekta, odgovorili su.

Naš sugovornik s početka priče, Tomislav Butala kaže kako nije vidio da se išta usklađuje na terenu, kao što bi i trebalo, a ne samo papirnato.

-Ovo nije dovršena cesta. Jer cesta nije samo cesta, to je i nogostup i rasvjeta i okoliš. Kada smo bili na sastanku s Gradom rečeno je da će se oni pobrinuti za hortikulturu. Sviđa mi se kako je to riješeno u Aleji, no grad je i dalje od toga, cesta ide dalje. Ovaj kamen daj mi osjećaj Dalmacije na Borlinu. Mi vidimo samo ono što se događa na površini, vrijeme će pokazati što je ispod. Kod kućnog broja 9 na Borlinu je već počelo ulijeganje ceste pa ne bi čudilo da tu cesta i propadne. Stara kanalizacija nije uklonjena, bojim se da bi i s time moglo biti problema. Najgori dio priče je stara kuća koja je privatno vlasmništvo i sve razumijem, ali zid se odvaja i predstavlja opasnost, prijeti urušavanjem.

U tehničkom pregledu prometnice sudjeluje i tvrtka Vodovod i kanalizacija. Pokušali smo od njih nešto doznati, no dobili smo šturi odgovor.

-Predmetna dionica je gradilište u ingerenciji izvođača radova, dok god se ne sazove tehnički pregled. Na tehničkom pregledu će stručna komisija, u kojoj će biti i stručnjaci iz Vodovoda i kanalizacije, dati svoje zaključke i mišljenje. 

Dati tada, ali ne i komentirati ranije – zlatno pravilo. Vrlo štur i politički iznesen odgovor, rekli bismo, ali to je tako s tvrtkama. Pa ona nada da će problemi uskoro biti riješeni, pada u vodu. I što sad? Kada se može očekivati idući potez Hrvatskih cesta?

-Bila bi sretna da znam. Daljnji koraci i njihove namjere nama nisu poznati, kazala je Ribar.

Ako se držimo one stare dobro nam poznate, “Veži konja gdje ti gazda kaže”,  u ovome slučaju, odgovornost nije na Gradu Karlovcu ili ViK-u, nego na Hrvatskim cestama. Generalno je to u redu jer na kraju taj isti gazda mora preuzeti i odgovornost – da ponudi rješenje, da poduzme potrebne akcije jer potpisom na dokument čovjek daje obećanje da će opravdati nečije povjerenje. D6 ostaje škola za sve ono što dolazi!