Udruga Židovi u Karlovcu je, podsjetimo osnovana prije tri godine, a prostora nažalost još nema. Članovi Udruge nadaju se i jednom prostoru u kojem bi bila spomen soba židovskoj zajednici, a koja bi služila u turističke i edukativne svrhe. Tena Bunčić je  pokrenula 2020. godine Udrugu. Osnivanje udruge simbolično je bilo na sam blagdan Roš Hašana, to je židovska nova godina koja je ovom prigodom obilježena u Karlovcu prvi put nakon više od 70 godina. Od tog dana Udruga redovito u javnosti promiče sjećanje na bogatu židovsku ostavštinu u našem gradu. Ali nažalost, još uvijek adekvatnog prostora za rad udruge nema.

-Ne postoji pomak u nalaženju prostora. U svom istraživanju pronašla jako puno artefakata i mi bi rado imali nekakav prostor gdje bi to izložili. To bi mogao biti nekakav mali muzej ili spomen soba židovskoj zajednici, koji bi se otvarao turistima, učenicima. Bilo bi dobro da i mi kao udruga imamo prostor gdje bi se sastajali, rekla je predsjednica Udruge Židovi u Karlovcu, Tena Bunčić.

Članovi Udruge, kako bi raspravili o novim projektima koje će provoditi, nalaze se u kafićima, na klupicama u gradu, kod nekoga u kući.

-Planiramo ovo ljeto organizirati druge dane Židovske baštine sa puno zanimljivog programa, a u sklopu Zvjezdanog ljeta. Ove ćemo godine odati počast mladom veslaču Tiboru Hekšu, koji je bio jedan od osnivača veslačkog kluba. Jedan će čamac dobiti ime po njemu, a u spomen na njega čamac će imati i porinuće, dodala je Bunčić.

Cilj Udruge je vratiti barem djelić onoga što je nekad bilo, odnosno pokazati koliko je značajna Židovska zajednica.

-80 godina se nije ništa pisalo, imamo trenutno jako puno materijala i jedno vrijeme ćemo možda biti i dosadni dok sve to ne napravimo i predstavimo, zaključila je Tena Bunčić.

FOTO: FB Udruga Židovi u Karlovcu