KABA

Cyber bullying i dalje najzastupljeniji među mladima; oruđe nasilnika su ružni kometari, ismijavanje i vrijeđenje

Delikatna tema vršnjačkog nasilja stalno nam treba biti u fokusu zbog zaštite i prevencije. U tu kategoriju ulazi i kibernetičko nasilje koje je najčešći oblik nasilja među mladima. Na tragu toga u Dugoj Resi održana je panel rasprava s učenicima osnovnih i srednjih škola.

-Danas mladi više vremena provode online i tu nastaje problem. Kod online komunikacije vi zaista ne možete sa sigurnošću znati s kime razgovarate. Uvijek je moguće da vas druga strana promatra kao potencijalnu žrtvu. Prvo komunikacija krene normalno i opušteno dok se kod djece ne razvije povjerenje i bliskost, potom može doći do ucjena i potraživanja slika, rekla je Anita Gračan iz PU Karlovačke.

Jedna od govornica na panel raspravi bila je i saborska zastupnica Nada Murganić koja je već godina izložena kritikama javnosti kao političarka.

-Dugo godina sam u politici i samim time u javnom i medijskom prostoru. Stalno se komentirao moj rad, izgled i ponašanje. Nastojala sam se ograditi od ružnih komentara, ali oni nažalost uvijek dotiču i mene i moju obitelj. Važno je stvoriti “štit” u mojoj situaciji da me diskreditiranja i vrijeđanja ne zaustave u mom radu. Budite hrabri i otvoreni. Razgovarajte s roditeljima i profesorima, oni vam mogu zaista puno pomoći, kazala je Nada Murganić, saborska zastupnica.

-Napominjem da je jako bitno da nikome osim roditeljima ne dajete šifre i osobne podatke. Znate koliko to može biti opasno. Odgovorni ste za svoje komentare na internetu. Vi imate slobodu govora i pravo na svoje mišljenje, ali ta sloboda završava u trenutku kada nekoj drugoj osobi činite štetu, izjavila je Maja Salopek, odvjetnica.

Djeca su imala prilike ispitivati govornice na panelu što su htjeli pa se tako pronašlo poneko pitanje u pravnom smjeru i iznijeli su neka svoja iskustva nasilja kojima su do sada bili svjedoci.

omicron