KABA

Nostalgična izložba na karlovačkoj tržnici – fotografije s kraja 60-ih koje prikazuju nastanak Novog centra okupile su mnoštvo prolaznika

Na karlovačkoj tržnici danas se mogla pronaći zanimljiva izložba fotografija koju su naši sugrađani iz Novog centra organizirali. Fotografije datiraju iz kraja 60-ih i početka 70-ih godina prošlog stoljeća.

-Ove fotografije su slikali Dinko Neskusil, Josip Žunić kao i još neki sugrađani. Te fotografije smo pretvorili u ove panele koje smo prvi puta izložili još pred dvije godine. Svake godine je odaziv i komentar sugrađana odličan, upravo zato i nastavljamo s tim. Treba gledati u budućnosti i napraviti stvari boljima, vjerojatno nam je zato jako drago prisjetiti se nekih prošlih vremena koja prikazuju kako je sve nastalo, izjavila je Ivana Mehle, organizatorica izložbe.

Ljudi vole fotografije, naročito one kojih se mogu s nostalgijom prisjetiti ili za one mlađe generacije koje mogu dobiti novu perspektivu grada kako je on prije izgledao.

-To je sve u sklopu projekta KAfoktke, odnosno web stranice na kojoj prikupljam stare fotografije Karlovca i Karlovčana. Objavljeno je više od 10 000 fotografija. Odabrao sam dvadesetak slika koje prikazuju Novi centar u vremenima u kojima je tek nastajao. Fotografije su iz različitih arhiva i obiteljskih albuma Karlovčana. Poneka fotografija ovdje je i moja autorska, kazao je Dinko Neskusil, fotoamater.

Slike prikazuju nastanak i rast gradskih kvartova, neka mjesta poput stadiona u Sarajevskoj za kojeg mlađe generacije uglavnom ne znaju. Ova lokacija odabrana je kao najfrekventnija za subotnje dopodne. Mnogo građana je tuda prošlo a najveći dio njih je i zastao i ugodno se iznenadio slikama.

omicron