KABA

Cvjetnica je – blagoslovimo maslinove grančice

Slavimo blagdan Cvjetnice – Nedjelje Muke Gospodnje. Ona nas uvodi u Veliki tjedan, vrhunac korizmene priprave za blagdan Uskrsa. Glavni simboli ovog blagdana su maslinove grančice, koje su se već u petak skoro pa rasprodale na karlovačkoj tržnici. Liturgijskim sadržajem Cvjetnica izražava bit tzv. Vazmenog misterija – kroz muku, smrt і poniženje Krist dolazi do života, pobjede і ulazi u svoju slavu.

-Crkva obnavlja taj običaj, tako što nosimo u crkvu palme, maslinove grančice. Sjeverni krajevi Hrvatske nosi prvo cvijeće bagrem, visibabe, zvončiće. Time želimo iskazati Isusu počast, želimo Mu reći da je on život kojeg predaje za nas, da bismo mi živjeli, rekao je mons. Ferdinand Vražić.

Vjernici na misu nose grančice, koje svećenik tijekom misnog slavlja blagoslivlja, a one se potom odnose kući i stave za križ na zidu ili, po nekim starim običajima, odnesu u staju i polja.

Prodaja grančica ide super. Nekima su cijene preskupa, a nekima je jeftino. Zadovoljni smo s prodajom. Zadovoljni smo rezultatom prodaje. Velike grane su jedan euro, a njih više je dva eura. Sve je friško.

-U crkvu ću ići, ali maslinovu granu kupujem, ali maslinovu granu ne kupujem. To nije naš običaj mi nismo na moru. Kod nas cvate breskva, glogov trn, puno je voća u cvatu. Od svega toga se složi košarica s bršljanom se poveže i to se nosi u crkvu. Tako je kod nas u unutrašnjosti Hrvatske.

-Kupila sam maslinovu graničicu jer mi je to običaj iz mladih dana da se to nosi na blagoslov. U nedjelju ujutro, na Cvjetnicu prije Uskrsa planiram ići na blagoslov i podijelim to susjedima koji nisu bili, a žele ju imati u svom domu.

U nekim dijelovima Hrvatske običaj je umivanje u proljetnom cvijeću, vrlo često ljubičicama. Ovaj običaj provodi se tako da se ubere cvijeće čije se latice potope u čistoj vodi, u kojoj onda ukućani obavljaju ranojutarnje umivanje.

omicron