Blagoslov jela na Veliku subotu stari je običaj i pučka tradicija hrvatskoga naroda. Naime, na Veliku subotu ili tijekom jutra na sam blagdan Uskrsa iz svake obitelji netko ide prema crkvi s košarom punom hrane, na blagoslov se nosi hrana koja je karakteristična za Uskrs, od jaja do šunke, luka, peciva. Blagoslovljena hrana prvo je jelo koje na Uskrs svi u obitelji moraju blagovati.

Blagoslov jela je zapravo posljedica posta, kojeg činimo u korizmi, a svetkovinu Uskrsa, naravno, možemo proslaviti i svečanom gozbom. Upravo u tom smislu Crkva blagoslivlja hranu, jer njome hranimo tijelo, koje je u konačnici Isus Krist uzeo kod sebe, rekao je za Trend medije mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

U Velikom tjednu blagoslov jela simbol je zahvale Bogu za sve primljene darove.

-To je zahvala za dar hrane o kojem ovih dana sve više promišljamo. I to ne samo iz vjerničke perspektive nego i iz ljudske, pogotovo kada slušamo o različitim zagađenjima i nestašicama, strahovima hoće li biti ili ne. To je zahvala na daru života i hrane, zaključio je mons. Sente.

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa blagoslov jela bit će na Veliku subotu u 16 sati i 30 minuta kod kapelice svete Ane na Kalvariji, u 17 sati će biti ispred Nacionalnog svetišta. Također, blagoslov će biti i na večernjim obredima Velike subote, kao i na jutarnjim misama na sam blagdan Uskrsa.