KABA

Sestra Elizabeta Peršić i mali glazbenici oduševljavaju notama, pripremom i improvizacijom

Glazbena škola Karlovac uvidjela je potrebu za otvaranjem podružnice u Slunju s obzirom na veliku potražnju učenika s tog područja koji su do sada putovali u Karlovac kako bi dobili glazbeno obrazovanje. Tom otvaranju pripomogao je i učitelj male glazbene škole.

Uvijek mi je bila želja raditi u glazbenoj školi, ali teško je putovati do Karlovca svaki dan pa sam tražio razgovor s gradonačelnicom da vidim ima li kakvog sluha za otvoriti Glazbenu školu i onda je ona s ravnateljicom Glazbene škole u Karlovcu odradila jedan lavovski posao i otvorila Glazbenu školu u Slunju, kazao je Božičević.

Uz osnovne glazbene instrumente učenici uče i teorijske predmete poput Solfeggia koji im predaje Sestra Elizabeta Peršić.

Ja sam inače ove godine tražila zaposlenje. Imam pola satnice u Ženskoj općoj gimnaziji gdje radim već 20 godina i onda sam vidjela jedan oglas Karlovačke Glazbene škole i prijavila sam se. Nekako mi je Glazbena škola uz Gimnaziju lijepa nadogradnja i prijavila sam se i taman se otvarala škola u Slunju i dospjela sam ovdje. 

Učenici su se vrlo brzo prilagodili na njen rad pa time ni roditelji ne vide nikakav problem u njenom radu s djecom i podržavaju kako nju tako i svoju djecu.

Mi se jako dobro slažemo. U početku su pitali kako da me zovu i ja sam za njih učiteljica. Jedna inicijativa je bila, imali smo božićni koncert u dvorani, međutim roditelji su dali ideju da i oni od njih koji su glazbenici bi nastupili zajedno s djecom dogodine, tako da se ja osjećam jako ugodno ovdje, kaže sestra Elizabeta.

Sestra Elizabeta uz Solfeggio predaje i klavir za 8 učenika koji su vrlo zadovoljni njenim radom. Kaže kako djeci nikada nije teško doći na sat jer stvarno vole glazbu i kako im ništa nije ne zanimljivo u onome što uče i rade, čak najviše vole pisati glazbene diktate.

A što je sa mlađima od osam godina? Od prošle godine osim u karlovačkoj glazbenoj školi mogu se u malu glazbenu školu upisati i u Slunju. Naravno učenici male glazbene škole već su do sada naučili puno toga što će im biti od velike važnosti pri upisu u osnovnu glazbenu školu, a mi smo saznali rade li oni po nekim pravilima.

Priprema ih se za upis, upoznaju note, ritam i popravlja se sluh u slučaju da je potrebno. Program je slobodan. Ne postoji nikakav kurikulum tako da smo prepušteni sami se i svaki sat je nekakva nova priprema i improvizacija, kaže Tomislav.

Uz sve ostale aktivnosti ovi učenici odabrali su i Malu glazbenu školu, a zašto, saznajte upravo od njih:

-Zato što jako puno volim pjevat.
-Jako volim svirat klavir jer imam kod kuće klavijature pa se učim.
-Ja volim svirat gitaru.
-Volim svirat klavir.
-Ja jako volim pjevat.

Učenici male glazbene škole jako su sretni što mogu istu pohađati i nije im ništa teško ni dosadno. Vole se igrati, ali i svitati pjevati i učiti nešto novo o glazbi.

omicron