Slatkovodni akvarij Aquatika Karlovac od danas je bogatiji za još jedan sadržaj. Kao izdvojeni odjel Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, službeno je otvorena „Zelena knjižnica“ u prostorijama Aquatike.

– Upravo je ideja o očuvanju prirode ono na što smo najviše ponosni i na čemu smo najviše radili. Evo, na ovoj desnoj obali Korane, napravljena je ova ustanova sa zelenim krovom koji je od prvog dana obilježio naš rad. Ideja o nastanku ove suradnje rodila se u razgovorima s prethodnom ravnateljicom i zaista mi je drago da sam upravo na prijelazu rada dviju ravnateljica, uspjela s objema stvoriti ovaj projekt, rekla je Margarita Markušić Kulaš, ravnateljica Aquatike.

Usluge ovog odjela radit će svake subote od 8 do 13 sati. Prvenstveno će biti namijenjene djeci i mladima, učenicima, znanstvenicima, turistima te lokalnom stanovništvu kako bi se razvijala svijest o iznimnoj biološkoj raznolikosti te istovremeno educiralo korisnike kroz literaturu i aktivnosti kako na održiv način koristiti prirodna bogatstva Hrvatske.

– Htjela bih naglasiti da ćete u ovoj knjižnici moći posuditi tiskanu građu, ali i dobiti pin te ostale podatke kako biste mogli pristupiti e-literaturi. Ovdje vam je u ponudi literatura iz područja prirodoslovlja, izjavila je Kristina Čunović, ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić Karlovac.

Svečano otvorenje nisu propustili niti gradonačelnik grada Karlovca, Damir Mandić, te Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture.

Razvojem novih sadržaja i poticanjeM na čitanje zelenih tema, kroz edukacije ciljane publike pokušat će se produbiti odnosi s posjetiteljima u Javnoj ustanovi Aquatika te približiti užitak čitanja. Radionicama i pričaonicama nastojat će se razvijati i stvarati nova publika.

Sve aktivnosti provodit će knjižničari, djelatnici Aquatike te vanjski predavači. U subotu, 15. travnja, s početkom u 10:00 sati održat će se književni susret i druženje sa Sanjom Graša i psom Sašom uz čitanje priče „Saškine čokoladne pustolovine“. Sat kasnije, poznata članica žirija iz kulinarskog showa „Tri, dva, jedan – kuhaj!“ predstavit će svoju knjigu „Zelen“. Počela je kuhati iz hobija, a danas joj je gastronomija način života.

FOTO: Sven Benko