KABA

Iz SDP-a kažu: HDZ nije odnio velebnu pobjedu kako tvrde, s brojem glasova smo im bili za petama

Iz koalicije Možemo! i SDP osvrnuli su se na prošlotjedne male izbore. Dragica Malović, predsjednica karlovačkog SDP-a, istaknula je apsolutno pobjedu nezavisnih lista na Gazi i u Drežnik – Hrnetiću.

-Krešimir Latin, koji je bio nositelj nezavisne liste na Gazi, je aktivan član SDP-a. Odlučio se na ove izbore izaći kao nezavisni kandidat kako bi okupio više mladih ljudi koji se ne pronalaze pod “kapom” ijedne stranke, kazala je.

Ana Matan iz Možemo! istaknula je kako su dobili prijave za mnoge nepravilnosti koje su se događale na ovim izborima. Na primjer njihova promatračica nije mogla dobiti zapisnik s biračkog mjesta, dobili su dojave da neki članovi odbora iznose glasačke listiće van što je strogo zabranjeno, smjene odbora su bile loše organizirane, pa se događalo da u nekim mjestima, u jednoj smjeni, uopće nema oporbenih članova u biračkom mjestu.

-Želja nam je izboriti se za transparentne izbore. Gradsko izborno povjerenstvo trebalo je davati izvješća kako su se nepravilnosti rješavale i službenu izjavu o rezultatima. Birački odbori su trebali dobiti jasnu uputu za rad i poštivati ju. Također, naš cilj je utjecati na vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora da reprezentativno rade svoj posao. Trenutno je narušen integritet izbornog povjerenstva i želimo da se to promjeni, izjavila je.

-Zadovoljni smo što smo podigli izlaznost malih izbora na kojima je poznato da je ista vrlo  niska. Usporedili smo brojke iz 2019. i na primjer u Gradskoj četvrti Rakovac izlaznost je porasla s 9% na 15%. Slična situacija je i u Gradskoj četvrti Zvijezda gdje je izlaznost skočila s 10% na 14%. Na Baniji i na Rakovcu bila je zaista minimalna razlika u glasovima. Ono na što možemo utjecati i za što ćemo se zalagati je da rad gradskih četvrti i mjesnih odbora bude potpuno transparentan i da se otvore službeni komunikacijski kanali, a ne da komunikacija ide putem privatnih mail adresa kao što je sada slučaj, rekao je Dobriša Adamec, koordinator Možemo! Karlovac.

Iz SDP-a su promotrili statistiku u gradskim četvrtima i mjesnim odborima gdje su konkurirali HDZ-u.

-HDZ je na primjer osvojio 54% glasova, a naša koalicija 46%, sveukupno gledano. Osvojili su 54 vjećnička mandata, dok smo mi osvojili 43. Zaista ne znam o kakvoj velebnoj pobijedi Mandić priča, rekla je Dragica Malović.

S izborima su zadovoljni, jer kako kažu, u svakom mjesnom odboru i gradskoj četvrti u kojoj su izašli na izbore su osvojili određen broj mandata.