Konzumiranje piva u Hrvatskoj danas je sasvim udomaćeno, ali malo tko od stanovnika zna kako se ono proizvodi. Prema mnogim povijesnim izvorima, pivarstvo je sve do 18. stoljeća imalo slabu popularnost u našim krajevima. Ipak, danas je situacija sasvim drugačija. Studenti Veleučilišta u Karlovcu dobri su znalci proizvodnje kvalitetnog piva. Studij pivarstva omogućava studentima stjecanje znanja o pivarskim sirovinama, tehnološkim, kemijskim i biokemijskim procesima koji se događaju za vrijeme proizvodnje piva, ali i mogućnosti ponovne upotrebe nusproizvoda pivarske industrije. Kako bi se isti studij približio mlađim naraštajima, Veleučilište u Karlovcu posjetili su srednjoškolci.

– Nisam nikad prije bio na Veleučilištu. Čini mi se dosta lijepo. Pogledali smo laboratorij i pivovaru. Dosta je zanimljivo za one koje to zanima. Naučio sam nešto novo. Pivo se radi od hmelja, zobi, pšenice, kvasca, vode, ječma… Mislim da bi ponavljanje postupka bilo teško, ali za degustaciju sam svakako zainteresiran, rekao je kroz smijeh Mauro Tomić, 4. razred Prirodoslovne škole Karlovac.

– Bilo je zanimljivo. Naučio sam sastav pive, koliki postotak CO2 smije biti i kako se nazire sve to. Smatram da su stanovnici Republike Hrvatske upoznati s pivarstvom, jer, realno, svaka obitelj radi barem neku vrstu alkohola, a to je sve povezano. Sviđa mi se program Veleučilišta, komentirao je Leon Brezović, 4. razred Prirodoslovne škole Karlovac.

Od subote 22. travnja 2023. godine Veleučilište ima „Dane otvorenih vrata“. Kroz brojne radionice i predavanja cilj je predstaviti sve prednosti koje nude studijski programi. Ono što je izuzetno dobro jest što su po završetku studija studenti spremni za poslove vođenja proizvodnje na vlastitom obiteljskom gospodarstvu, ali i za samostalan rad unutar užeg stručnog područja u velikim proizvodnim pogonima.

– Kroz “Dane otvorenih vrata” predstavljamo sveukupno naše Veleučilište. To je zapravo 5 naših odjela – poslovni odjel, odjel lovstva i zaštite prirode, odjel sigurnosti i zaštite, strojarski odjel i odjel prehrambene tehnologije. Istovremeno, imamo “Festival znanosti”. Kroz popularna znanstvena i stručna predavanja pokušavamo popularizirati i znanost, a kroz “Dane otvorenih vrata” stvarno predstavljamo sve što se na Veleučilištu i nalazi, izjavio je Ivan Štedul, dekan Veleučilišta u Karlovcu.

Odaziv ove godine vrlo je dobar što posebno veseli sve djelatnike Veleučilišta, jer im je to pokazatelj da rade dobar posao.

– Sve radionice su nam popunjene. Namijenjene su za vrtićku dob, osnovnu i srednju školu, građanstvo i umirovljenike. Odaziv nikad nije bio ovako velik što nas posebno veseli, a znam da uistinu imamo što pokazati, dodao je Štedul.

Posebno je iskustvo kad srednjoškolci dođu baš na Veleučilište, jer tako se postiže veći učinak nego kad bi djelatnici Veleučilišta dolazili njima u škole.