KABA

Provedena prva radionica u Nikola Tesla Experience Centru povodom Dana Europe

Prije dva dana Nikola Tesla Experience Centar svečano je otvoren, a danas je u njegovim prostorijama održana prva radionica. Europe Direct Karlovac i Javna ustanova Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije povodom Dana Europe u centru su ugostili studente Veleučilišta u Karlovcu, te srednjoškolce iz Gimnazije Karlovac i Ekonomsko – turističke škole Karlovac. Događaj nisu propustili niti članovi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te članovi Kinokluba Karlovac koji su podržali sudionike radionice.

– Kinoklub Karlovac već jučer je na sam Dan Europe održao projekciju jednog europskog filma uz analizu, okrugli stol i dodatne sadržaje. Danas smo u Tesla centru i držimo predavanje o umjetnoj inteligenciji. Nama je stalno u cilju promovirati medijsku pismenost, a s obzirom da se ona bavi i kreiranjem sadržaja i tehničkim uvjetima, te kritičkim razmišljanjem, a umjetna inteligecija trenutno je jedna jako popularna tema, htjeli smo otvoriti razgovor s mladima koji su danas korisnici ovog programa da vidimo što onimaju reći na tu temu, a i da mi ukažemo na neke pozitivnije i kreativnije strane umjetne inteligencije, rekla je Ksenija Sanković, voditeljica Kinokluba Karlovac.

Dan Europe slavi se 9. svibnja još od 1985. godine. Ustanovljen je odlukom Vijeća Europe, prvenstveno kao podsjetnik na očuvanje trajnog mira i jedinstva. Davne 1950. godine potpisana je Schumanova deklaracija. Već tada je bio ambiciozan cilj Europske unije osigurati dugoročni mir u poslijeratnoj Europi. U deklaraciji je Robert Schuman iznio ideju kako da se osnuje nova nacionalna institucija koja se sada zove Europska unija, a koja bi zapravo okupila 6 zemalja osnivačica u proizvodnji ugljena i čelika.

– Ova godina proglašena je europskom godinom vještina, pa smo odlučili napraviti jednu radionicu za mlade s obzirom da su nam oni ciljana skupina i vidimo u njima budućnost. Želimo im prezentirati njihove mogućnosti cjeloživotnog učenja, malo nadograditi medijsku pismenost i imat ćemo jedan kviz o poznavanju Europske unije s nekim nagradama, izjavila je Martina Mikaš, voditeljica Europe Direct Karlovac.

Republika Hrvatska dijelom je Europske unije od 2013. godine. Gotovo sva kontrolna i provedbena tijela europskih fondova uvrštavaju grad Karlovac među 10 najuspješnijih gradova u Europskoj uniji. Samostalno i u partnerstvu, Karlovac je proveo gotovo 112 europskih projekata u vrijednosti od 37 milijuna eura, a mlade ipak najviše zanima na koji način im Hrvatski zavod za zapošljavanje može pomoći u pronalasku posla.

– Sudjelujemo danas u ovoj aktivnosti na način da predstavljamo vouchere i mjeru samozapošljavanja s obzirom da su nam ovdje publika studenti i srednjoškolci koji ubrzo izlaze na tržište rada. Predstavit ćemo im i opcije koje su im potrebne za cjeloživotno obrazovanje, tvrdi Ivana Mehle, predsjednica Područnog ureda HZZ-a Karlovac.

Voucheri su sad već stara priča Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Riječ je o bonu kojeg osobe mogu korisititi za obrazovanje, a trošak obrazovanja plaća Hrvatski zavod za zapošljavanje. Obrazovanja se najviše odnose na zelena i digitalna radna mjesta. Mogu ih koristiti i zaposlene i nezaposlene osobe.