KABA

Mala škola arheologije na Starom gradu Ozlju- svi zainteresirani se mogu još uvijek priključiti

Za 28. Edukativnu muzejsku akciju ZA(JEDNO) svi za muzej, Zavičajni muzej Ozalj pripremio je vrlo zanimljiv i edukativan program. Organizirano je predavanje Željka Juriše  “Zajedno kroz povijest ozaljskog kraja” s ciljem predstavljanja zaboravljenih ozaljskih velikana. U planu je i predstavljanje novog edukativnog listića za djecu Slava Raškaj Ozaljska princeza akvarela, a možda najzanimljivija aktivnost je mala besplatna škola arheologije koju vodi arheolog Miroslav Razum na Starom gradu Ozlju za učenike od 4. do 8. razreda i sve ostale ljubitelje arheologije.

Arheolozi često vole reći da istražuju činjenice, a ne istinu. Da ne slijede mape do zakopanog blaga i da mjesto na kojem iskapaju nikad nije označeno križićem. Sedamdeset posto svog arheološkog rada obavlja se u knjižnici što ne znači da posao nije zanimljiv i uzbudljiv. Jedino što nije kao u filmovima o Indiani Jones. Naš sugovornik, Miroslav Razum- arheolog i dokumentarist u Zavičajnom muzeju Ozalj ovim se poslom bavi više od 20 godina i u njemu uživa danas kao i prvog dana.

Oduvijek sam želio biti arheolog, povijest me zanimala od kad znam za sebe. Eto, na svu sreću, dječački san mi se ostvario-radim ono što volim i u čemu uživam. Nadam se da ću kroz ovu školu arheologije zainteresirati još nekoga za ovaj posao.

Mala škola arheologije održava se svaki dan ovaj tjedan u periodu od 10-16 sati, a na primjeru aktualnog arheološkog istraživanja u dvorištu Starog grada Ozlja svi zainteresirani mogu tako više saznati o samoj arheologiji kao i o svemu onome što Stari grad Ozalj krije.

Prvo objasnim što je arheologija, zatim pokažem na primjeru kako to izgleda te dopuštam da se polaznici sami okušaju u poslu. Klinci su oduševljeni, jako ih to sve zanima. Baš sam ugodno iznenađen, moram priznati, ističe Miroslav.

Zanimalo nas je što sve treba jednom arheologu za uspješno iskapanje i istraživanje?

Treba se prije svega primjereno obući, nešto što vam neće biti žao zaprljati. Potreban je i odgovarajući alat za kopanje. Naravno, mi arheolozi sve što pronađemo i bilježimo, dokumentiramo te snimamo pronađene strukture pomoću totalne stanice. Kasnije to crtamo u AutoCAD-u.

Miroslav Razum arheološka iskopavanja na području Ozlja provodi od 2019.godine. Do sada je obišao Ozaljsku špilju, istraživao kripte ispod samostana u Sveticama, terenski pregledavao područja općina Kamanje, Žakanje i Ribnik kao i teren uz donji tok rijeke Dobre. Trenutno provodi projekt arheološkog rekognosciranja  područja rijeke Kupe u Ozlju kao i južnog dvorišta ,odnosno nekadašnjeg parka Starog grada Ozlja.

Već smo centimetar ispod površine našli određene nalaze, dva zida (vjerojatno je riječ o starom bedemu). Našli so i noviji zid, iz 18.stoljeća. Još uvijek smo u tom mlađem sloju iz novog vijeka, ali kad dođemo na dubinu od 2-3 metra, siguran sam da ćemo pronaći još starije i zanimljivije nalaze.

Svi oni što žele naučiti nešto više o arheologiji kao i vidjeti kako napreduju iskapanja dvorišta Starog grada, mogu se priključiti Maloj školi arheologije uz prethodnu najavu telefonom ili e-mailom