Državna intervencijska postrojba Ravnateljstva civilne zaštite stigla je na ispomoć u Karlovac. Na terenu su jutros od 7 sati u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije. Obavljaju zadaće vezane uz ispumpavanje vode na raznim lokacijama. Razgovarali smo sa Sinišom Badovincem, zapovjednikom DIP CZ-a koji nam je pobliže objasnio kako točno rade.

Stigli smo sa 12 pripadnika civilne zaštite iz Rijeke sa 10 pumpi koje pumpaju 3600 metara u minuti. Dok je dio ekipe na terenu, dio nas je stacioniran u zapovjednom vozilu iz kojeg možemo sve kontrolirati. Sustav nam je baziran na tzv. Tetri-u svakom trenutku možemo vidjeti gdje se tko nalazi od naših ljudi. U sustavu NIGCS pak imamo pohranjene sve podatke o tome gdje se što radilo, što treba sljedeće, koje lokacije su najugroženije. Surađujemo i sa vatrogascima, odlično funkcioniramo zajedno na terenu.

U Karlovac je stigao i Moto off road club Sv. Ivan Zelina. Njihov član Hrvoje Sabljo rekao je da su došli na poziv kako bi pomogli sa svojim znanjem i kako bi ustupili svoja vozila. Naime, tamo gdje obični automobili ne mogu proći, njihovi quadovi mogu. Trenutno su ustupili 2 takva quada, a na raspolaganju je još 30-40 vozila, sve prema potrebi. Čekaju daljne upute, možda odrade i noćnu smjenu.