KABA

U Zorin domu održana 57. Smotra tamburaških orkestara i malih sastava Karlovačke županije

Zajednica organizacija amaterskih kulturnih djelatnosti Karlovac i ZAKUD Karlovačke županije organizirali su u Gradskom kazalištu Zorin dom 57. smotru tamburaških orkestara i malih sastava Karlovačke županije. Cilj smotre je očuvanje i razvoj tamburaške kulturne baštine te prikaz ostvarenja i postignuća amaterskih tamburaških orkestara i malih sastava.

Nastupili su Tamburaški orkestar KUD-a “Rečica”, Tamburaški orkestar Matice umirovljenika Karlovac, Tamburaški sastav KUD-a “Sveti Juraj” Draganić, Tamburaški orkestar pri Osnovnoj školi “Ivana Brlić Mažuranić” Ogulin i Karlovački tamburaški orkestar. Ulaz je bio besplatan. Predsjednik ZAKUD-a Karlovačke županije Damir Škrtić ponosan je na još jednu uspješno organiziranu manifestaciju, a netom prije samog početka nastupa rekao nam je da je siguran da su svi tamburaši koji nastupaju izvrsno pripremljeni i da će, kao i obično, pokazati/ dati ono najbolje od sebe.

Prošle godine je korona još bila aktualna, a moram reći da je broj nastupa bio gotovo isti kao danas. To znači da nas pandemija nije strašno poremetila. Da, smanjio se broj članova u društvima, ali nisu se ugasila. Neka društva imaju i njeguju tradiciju bez obzira na sve-to su Draganić, Ogulin, Rečica…

Ispred Hrvatskog sabora kulture nastupe je pratio selektor Dražen Varga koji ima čast proglasiti najbolje, odnosno izabrati sudionike državne smotre. Riječ je o učitelju tamburaške glazbe, dirigentu i skladatelju.

Puno je komponenti koje se ocjenjuju. Prije svega, ocjenjuje se srce. To je nešto što je meni najvažnije i što se neda naučiti. Tu su još i tehnika, fraziranje, zatim se gleda koliko tamburaši sebe daju u svirku. Puno je elemenata. Posebno me veseli što nastupaju i umirovljenici, jer sam i sam u mirovini. Kad netko i u poznijim godinama odluči svirati i ne objesiti tamburu o klin-to je čudo!

Selektor Varga iskoristio je priliku te nam rekao da je razočaran jer interes za tamburicom jenjava, ne samo u našoj županiji, već u cijeloj Hrvatskoj. Svjestan je da mlade treba motivirati, ali ne zna na koji način to učiniti.

Slavonci recimo vape za mladim tamburašima. Nešto se ružno dogodilo u Hrvatskoj. Početkom 90-tih godina mogli smo otvoriti bilo koja vrata-izlazili su tamburaši. Možda smo tada pretjerali s tamburom. Svi dobri tamburaši nažalost prije ili kasnije završe u „birtiji“. To nije dobro. Kako animirati, ne znam. Kad sam prije 20-tak godina radio u Samoboru, sam sam imao 60 tamburaša u klasi. Danas se u glazbenim školama ne može skupiti dovoljno za dobar orkestar, smatra Varga.

omicron