KABA

Kako lupanje po kantama pretvoriti u glazbu – znaju Dubosi

Izvan nastavne aktivnosti u svakoj školi su brojne i različite od zborova, dramske sekcije i bendova do raznih sportskih aktivnosti. Većina osnovnih škola pokušava pružiti učenicima što raznovrsniji program kako bi im uljepšali vrijeme u školi. Osnovna škola Dubovac uz ostale aktivnosti djeci nudi nešto potpuno novo i zabavno – lupanje po kantama.

Do ideje Dubosa je došlo još prije 3 ili 4 godine preko jednog ljeta. Razmišljao sam kakvu bi izvan školsku aktivnost mogao ponuditi djeci. Malo sam guglao, tražio i vidio da nešto što kod nas nije toliko uobičajeno su ti „bucket drummers“ koji sviraju na kantama. Kod nas je to nešto novo dok je vani i uobičajeno i eto ta je ideja zaživjela. Ovo je već 3. ili 4. generacija koja nastupa i dolazi ovako redovito na probe, kazao je voditelj i osnivač Dubosa, inače vjeroučitelj u OŠ Dubovac, Matija Milošić.

Dubosi su već do sada stvorili ime za sebe. Nastupili su i na Super Talentu, ali i na mnogim manifestacijama u Gradu i nikada ne razočaraju. Želja je njihovog voditelja da se pokaže talent u onima koji i ne idu u glazbenu školu, a imaju ljubav i sposobnosti za glazbu i ritam. Ideja se pokazala izvrsnom pa se svake godine prijavljuju i novi učenici.

Jedne godine ih je bilo stvarno jako puno, čak sam ih i u dvije grupe imao jer ih je bilo 40-ak. Uglavnom se kreće neki prosjek od 10 do 20 učenika što je sasvim okej za kvalitetan rad gdje oni mogu sinkronizirano svirati, kaže Milošić.

Naravno pitali smo i trenutne članove, zašto su se priključili i što im je tu toliko „fora“.

-Pa fora je kad nastupamo i ja jako volim bubnjati.
-Isto zbog nastupa, a i više se družim s prijateljima.
-Ono, lupanje po kanti, neobično, ali dobro.
-Da upoznam nove prijatelje i htjela sam nešto svirati, nešto novo.
-Ja sam uvijek željela svirati na kantama i više se družim s prijateljicama.
-Jako je zabavno svirati na kantama.

Neki od Dubosa već i sviraju poneke instrumente, ali svi su se složili da je sviranje na kantama ipak najzabavnije. Kazali su kako se međusobno svi druže ne samo u školi i probama već i nakon nastupa, a vježbaju, pogađate, i u slobodno vrijeme, ali samo kada roditelji ili susjedi nisu kod kuće.

omicron