KABA

Na Starom gradu Dubovcu otvara se izložba koja razotkriva poseban odnos arheologije i speleologije

U organizaciji Muzeja grada Karlovca na Starom se gradu Dubovcu u srijedu, 24. svibnja u 19 sati otvara gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zagreb „Arheologija i speleologija – iz tame podzemlja do svjetla spoznaje“.

Arheologija, kao znanost koja se bavi ljudskom prošlošću i speleologija, koja proučava različite fenomene podzemlja, na prvi se pogled čine različitim disciplinama. Ipak, speleološki su objekti važni za razumijevanje prošlosti jer su bili dio ljudskih života od davnih vremena, gotovo od samog početka našeg evolucijskog puta. Iz tog razloga, znanstvenicima koji proučavaju minule događaje (arheolozi, paleoantropolozi, paleontolozi, geolozi), predstavljaju izvor mnogih važnih podatka. Špilje i jame, prvenstveno zbog svojih karakteristika i relativno manje podložnosti različitim vanjskim čimbenicima, pogoduju očuvanju arheoloških slojeva i građe u njima pa su sačuvale brojne podatke i nalaze koji su na drugim vrstama nalazišta, nažalost, izgubljeni. Mnoge špilje, a ponekad i jamski objekti, svjedoče o tome da su naši prethodnici imali poseban odnos prema podzemlju, poručuju iz karlovačkog Muzeja.

Cilj izložbe „Arheologija i speleologija – iz tame podzemlja do svjetla spoznaje“ je ukazati na bogatstvo građe koja potječe iz špilja i jama, kao i na različite načine korištenja speleološkim objektima od prapovijesti do suvremenog doba. Također, želja je ukazati na važnost kvalitetne suradnje arheologa i speleologa bez koje bi mnogi važni arheološki nalazi iz speleoloških objekata ostali nepoznati.

Autori izložbe su Ivor Janković, Dalibor Paar i Ivan Drnić, a kustosica gostovanja Matea Galetić.

Izložba se može razgledati svakim danom osim ponedjeljkom, od 10 do 18 sati, a od 1. lipnja od 10 do 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 1. listopada.

omicron