KABA

Od sutra Karlovac je velika lutkarska pozornica – počinje drugo izdanje Internacionalnog lutkarskog festivala InPuT

Samo nas dan dijeli od početka Internacionalnog lutkarskog festivala InPuT koji će i ove godine započeti veselom lutkarskom povorkom.

– Prošla godina nadmašila je sva naša očekivanja i mogu reći da nas izrazito veseli što publika voli lutkarstvo. Veliko mi je zadovoljstvo najaviti 12 predstava u konkurenciji za djecu, mlade i odrasle. Predstave dolaze s tri kontinenta i ovo je jedinstvena prilika za vidjeti predstave iz Izraela, Njemačke, Kragujevca, Ljubljane, Čilea, Mostara, kazao je Peđa Gvozdić, jedan od idejnih začetnika festivala.

Okupljanje sudionika povorke predviđeno je za sutra u 18 sati pred Hostelom Bedem, odakle će vesele, šarene lutke, djeca, bake i djedovi, roditelji, krenuti prema Zorin domu, gdje će izvođenjem festivalske himne biti svečano otvoren festival. Ove godine službena maskota jest gigantska Karlovačka zvijezda, kao centralna figura povorke.

– Što se festivalskog programa tiče, festival otvara lutkarski mjuzikl Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Slijedi otvorenje izložbe Zlatka Boureka, što nas jako veseli jer nedavno je obilježena i petogodišnjica njegove smrti, istaknuo je Peđa Gvozdića.

smart

Ovaj petodnevni međunarodni lutkarski festival ove godine ugostit će Merlin Puppet Theatre s komadom “Ničija zemlja” koji prikazuje imaginarni svijet koji se ne može prodati ili kupiti,  dok će gosti iz Izraela The Key Theatre izvesti hit predstavu „When All Was Green“, čija scenografija, lutke i objekti su izrađeni od knjiga i novina prikupljenih na ulicama Tel Aviva. Ovo je tek djelić onoga što će na raznim lokacijama u gradu oživjeti kulturnu ponudu jer uz predstave u programu su i brojne radionice i izložba Mile Lončar u Paviljonu Katzler. U Paviljonu Katzler bit će izvedena i “najmanja predstava na svijetu, za najmanji broj gledatelja”.

Jutarnji termini izvedbi rezervirani su za lutkarske predstave namijenjene najmlađima, dok će oni stariji poslijepodneva i večeri moći provesti u imaginarnom svijetu lutaka i teatra. U slučaju lošeg vremena sve predstave s lokacija u gradu bit će preseljene u Zorin dom. Cijena ulaznica jest 3 eura.

Treba istaknuti i kako se festival ove godine proširio na cijelu Karlovačku županiju jer predstava „Divljeg Zapada zov“ igrat će i u Ogulinu, Plaškom, Dugoj Resi i Ozlju.

U organizaciji festivala sudjelovao je velik broj ljudi, uz volontere.

– Moram pohvaliti naših 13 volontera koji danonoćno rade kako bi sve ispalo super, kazala je voditeljica volontera Anamarija Štefanac.

Draženka Sila Ljubenko, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti uputila je dirljivu zahvalu profesionalnom ansamblu Zorin doma, kao idejnim začetnicima ovog sjajnog međunarodnog festivala.

– Ljudi, hvala vam zaista na svemu, na divnom programu, na veselju, na umjetnosti! Naš grad postaje lutkarska pozornica. Ove godine sve ste i dodatno unaprijedili. Grad Karlovac pruža financijsku podršku, ali i u svakom drugom aspektu. Mi smo izuzetno ponosni na vas!, kazala je Draženka Sila Ljubenko.

Detaljan festivalski program zapratite na FB stranicama festivala InPuT i Gradskog kazališta Zorin dom i ne propustite subotnju Šetnju lutaka od Paviljona do Paviljona.

omicron