KABA

Otkriveno zločinačko udruženje koje se bavilo nedozvoljenom trgovinom duhanom

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke, u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, policijskim upravama zagrebačkom, požeško-slavonskom, krapinsko-zagorskom i varaždinskom, te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad 12 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te nedozvoljene trgovine.

O čemu je zapravo riječ?

Sumnja se da kriminalna skupina okupljena oko prvoosumnjičenog 55-godišnjaka i drugoosumnjičenog 45-godišnjaka, povezana u zločinačko udruženje, planira i organizira te kontinuirano realizira nezakonitu nabavu i prodaju većih količina sitno rezanog duhana na području više županija u Hrvatskoj. Osumnjičeni su, kako navodi policija, posljednjih šest mjeseci kupovali veće količine sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija na području Karlovačke i Zagrebačke županije, udružili se u zločinačko udruženje te prevozili, skladištili, pripremali za prodaju i preprodavali duhan na ilegalnom tržištu, prodavši tako najmanje 1200 kilograma duhana. Time su oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 137.000,00 eura. Sumnja se i da su si tako članovi pribavili imovinsku korist od najmanje 24.000,00 eura koju su međusobno podijelili sukladno ulogama u zločinačkom udruženju.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su uhićene osobe doveli pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava.