KABA

SUVAG svečano otvorio novi nadograđeni dio; u Karlovcu će napokon biti moguće obaviti audiometriju

Karlovačka Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG otvorila je vrata nadograđenog dijela koji još čeka opremanje prostora. Ova nadogradnja od neizmjerne je važnosti za njihove zaposlenike i korisnike.

– Mi smo se proširili na postojeći tavanski prostor i gore smo dobili senzornu dvoranu, logopedsku ordinaciju i ordinaciju za neurofeedback. Uprava se seli u nadograđene prostore, a u tim prostorijama imat ćemo još jedan logopedski kabinet i i kabinu za audiometriju, što nam je izuzetno bitno jer smo do sada naše korisnike na audiometriju morali slati u Zagreb, kazala je ravnateljica SUVAG-a Vesna Pavlačić.

A karlovački SUVAG je, uz onaj u Zagrebu i Osijeku, jedini takav centar u Hrvatskoj te dnevno kroz njihova vrata prođe oko 130 korisnika njihovih usluga. Liste čekanja uspjeli su srezati, a prioritet su malena djeca, što dovoljno govori o važnosti rane intervencije.

– Malena djeca dolaze na red za pregled u roku mjesec dana i mjesec dana čekaju tretman. Što se odraslih tiče, prednost imaju oni koji sse oporavljaju od moždanog udara te karcinoma grla. Nažalost, djeca s najblažim teškoćama, s raznim dislalijama i teškoćama govora, na red dolaze najkasnije pa se često događa da s njima radimo intenzivno tek pred polazak u školu, dodaje ravnateljica Pavlačić.

Logopeda je malo, potrebe su velike.

– Nažalost, i tu se vidi centralizacija jer logopeda je najviše u Zagrebu, a u velikom dijelu zemlje ih nedostaje, istaknula je ravnateljica karlovačkog SUVAG-a.

Vrijednost ovog projekta bila je gotovo 5 milijuna kuna koje su sakupili iz više izvora, pa su tako korištena decentralizirana sredstva Ministarstva zdravstva, sredstva EU fondova, Ministarstvo regionalnog razvoja također je sudjelovalo u financiranju projekta, a svoj obol dala je i Karlovačka županije te SUVAG.

Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je kako je u sklopu radova ugrađeno dizalo kako bi osobama s invaliditetom olakšali kretanje te kako je izuzetno zadovoljna napravljenim.

– Svi zajedno smo omogućili da ova ustanova uistinu djeluje na jedan respektabilan način te da bude prejanice, ne samo za korisnike s područja naše županije već i za korisnike s područja okolnih županija jer znamo da ovakav centar postoji još samo u dva grada na području Republike Hrvatske, zaključno je kazala županica Martina Furdek Hajdin.

omicron