KABA

U karlovačkoj Gradskoj knjižnici predstavljena monografija “100 godina KUD-a Rečica”

U Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić svečano je predstavljena monografija povodom 100 godina KUD-a Rečica. Autorica knjige Kristina Vrbanek ispričala nam je koliko je zahtjevno bilo prikupljanje materijala i koliko je vremena trebalo da monografija ugleda svijetlo dana.

Projekt traje više od dvije godine. Upali smo 2020.u koronu i to nam je stvaralo poteškoće. Sve institucije su bile zatvorene-Hrvatski državni arhiv, Institut za etnologiju i folkloristiku, Etnografski muzej… Bilo je baš izazovno. U početku smo mislili da će podataka biti malo, ali knjiga ima više od 300 stranica i jako smo zadovoljni krajnjim rezultatom.

KUD „Rečica“ najstarije je društvo u Karlovačkoj županiji. Osnovano je davne 1923. godine kao pjevačko društvo „Drašković“. Njeguju izvorne pjesme, plesove i običaje rečičkog zavičaja te prepoznatljiv zvuk tamburice i violine. Društvo je ponosni vlasnik plakete Hrvatskog Sabora kulture, priznanja koje je dobilo za izuzetna postignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanja hrvatske kulture. Predsjednik Josip Perač ponosan je na rad društva i na brojno članstvo koje ne jenjava. Karlovačka županija ima puno KUD-ova, ali rijetko koje se može pohvaliti kontinuiranim stogodišnjim radom.

U sjećanju ostaju gostovanja u stranim zemljama, naše državne smotre, svi nastupi za koje smo se itekako vrijedno pripremali.  Tajna naše dugovječnosti zapravo leži u entuzijazmu ljudi koji to vole, prenosimo ljubav s koljena na koljeno. U Rečici gotovo da i nema kuće koja nema svirača, pjevača. Trenutno Društvo broji 30-tak djece što je veliko bogatstvo. U svim sekcijama zajedno nas je 80-tak.