KABA

Dokapitalizacija Gradskih tvrtki: Toplani 650, a Mladosti 50 tisuća eura

Jedna od važnijih točaka na današnjoj sjednici karlovačkog Gradskog vijeća bila je i povećanje temeljnog kapitala gradskih tvrtki Vodovod i kanalizacija, Toplana i Mladost.

Što se tiče tvrtke Vodovod, radi se o maloj dokapitalizaciji ( nešto više od jednog eura) i to zbog usklađenja temeljnog kapitala po Zakona o uvođenju eura.

Prema izvješću pročelnice Lidije Malović, Gradska toplana ne posluje pozitivno i to zbog nekoliko razloga. Kako je navela-pojavili su se vantroškovnički radovi, došlo je do povećanja cijene energenata na tržištu, a tu su i drugi ulazni troškovi koji opterećuju poslovanje društva. Povećanje temeljnog kapitala za 650 tisuća eura pomoći će pri rješavanju tih problema kao i pri realizaciji započetog projekta revitalizacije vrelovoda.

Najproblematičnija bila je tvrtka Mladost oko koje se polemike vode već dulje vrijeme, a kojoj je potrebno povećanje kapitala od gotovo 50 tisuća eura. Posluju s gubitcima -imaju smanjene prihode od parkiranja kao i od Pauk službe. Dio koji je vezan uz oglašavanje također ne funkcionira. Gradonačelnik Damir Mandić svjestan je problema te je iz tog razloga naručio i vanjsku reviziju poslovanja tvrtke čije izvješće bi trebalo biti gotovo za dva do tri tjedna.

Primarna djelatnost tvrtke Mladost je održavanje sportskih objekata i smatram da taj dio odrađuju odlično. E sad se otvara pitanje  hoćemo li tvrtku, tj.djelatnosti unutar tvrtke razdvojiti.? Trebaju li pauk i parking postati pogon grada? Do početka 2024.godine odgovore na ta pitanja trebamo imati, istaknuo je gradonačelnik.

Naglasio je također da su Pauk službu svjesno vezali uz parking i da ne može nikako poslovati u plusu, jedino ako bi se podigle cijene kazni, što, kako kaže- ne dolazi u obzir.

Pauk je uspio svojim radom dovesti u red promet u mirovanju kao i prometno redarstvo. To je javna usluga koju jednostavno moramo imati. Ono što ja vidim kao problem je da su sve te djelatnosti previše za jednu tvrtku.

Na kraju priče-prihvaćeno je povećanje temeljnog kapitala za sve tri tvrtke, ali vjerujemo da će se saga oko tvrtke Mladost nastaviti. Puno je tu pitanja koja traže odgovore,  a javnost svakako na njih ima pravo.