KABA

Ekperimentalni program cjelodnevne škole i dalje glavna tema u Draganiću

Posljednjih nekoliko mjeseci Eksperimentalni program cjelodnevne škole jedna je od najaktualnijih tema u našoj Županiji. Neki smatraju da će to biti korak naprijed što se tiče obrazovanja učenika, dok se drugi takvom obliku nastave žustro protive. Bilo kako bilo-prije nekoliko dana Ministarstvo je na svojim mrežnim stranicama objavilo službeni popis škola koje od jeseni kreću s provođenjem Eksperimentalnog programa- što je posebno razveselilo ravnateljicu OŠ Draganići Maricu Jurčić.

Naša škola više od 40 godina radi u jednoj smjeni, imamo sportsku dvoranu, moderno opremljenu kuhinju, dovoljno učioničkog prostora i kvalitetan učiteljski kadar koji to može bez problema iznijeti. Najviše će u ovoj priči zasigurno profitirati učenici.

Nastavni program, kako ravnateljica kaže, ostaje isti. Povećava se satnica hrvatskog jezika, matematike i prirodoslovlja, uvode se neki novi predmeti- praktične vještine, više će biti tjelesnog, učenici će dobiti dva obroka( doručak i ručak), a bit će organizirano i učenje te pisanje zadaća.

Nas je zanimalo kako gleda na negodovanje velikog broja roditelja koji tvrde da ih je dovela pred gotov čin, da nisu dobili informacije na vrijeme i da ne žele da njihova djeca sudjeluju u ovakvom obliku nastave.

Svatko ima pravo na izražavanje mišljenja. Mi smo ovdje da djeci damo kvalitetno obrazovanje, a roditeljima informacije. Organizirala sam tribinu koja je bilo dovoljno ranije najavljena, održala sam roditeljski sastanak…Sve je bilo i više nego transparentno.

S ravnateljicom se slaže i Anđelko Rataić, roditelj djeteta koje pohađa Osnovnu školu Draganići, a ujedno i predsjednik roditeljskog vijeća.

Dovoljno se u medijima pisalo i pričalo o cjelodnevnoj nastavi. Tko kaže da nije bio upućen, taj ne govori istinu. Na tribinu se odazvalo samo sedam roditelja-ostali su očito smatrali da to nije važno. Kad se priča zahuktala, nastao je nesporazum i negodovanje. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ja to uvažavam.

Roditelji koji se protive ulasku škole u Eksperimentalni program ovoga puta nisu željeli stati pred naše kamere. Rekli su nam da od svog stava ne odustaju, da su angažirali odvjetnika te da podižu tužbu.