KABA

Na Starom gradu Dubovcu otvorena gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zagreb „Arheologija i speleologija – iz tame podzemlja do svjetla spoznaje“

U organizaciji Muzeja grada Karlovca na Starom gradu Dubovcu otvorena je gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zagreb „Arheologija i speleologija – iz tame podzemlja do svjetla spoznaje“.

Cilj izložbe je ukazati na bogatstvo građe koja potječe iz špilja i jama, kao i na različite načine korištenja speleoloških objekata od prapovijesti do suvremenog doba. Također, želja je ukazati na važnost kvalitetne suradnje arheologa i speleologa bez koje bi mnogi važni arheološki nalazi iz speleoloških objekata ostali nepoznati.

Autori izložbe su Ivor Janković, Dalibor Paar i Ivan Drnić, a kustosica gostovanja Matea Galetić.

Inače, ovo je druga suradnja Arheološkog muzeja u Zagrebu i karlovačkog muzeja. Prije nekoliko godina radili su zajedno na izložbi fotografija zračne arheologije, a ova na Dubovcu je zapravo presjek speleologije i arheologije-ne samo na karlovačkom području već i puno šire.

Karlovačko područje važan je segment hrvatske speleologije i speleoarheologije. Kol istaknula je kustosica Matea Galetić.

Jedan od autora, Ivan Drnić radi kao muzejski savjetnik u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Ispričao nam je da su izložbu ranije postavljali u Puli i Zagrebu gdje su predstavili arheološke predmete iz paleolitika pa sve do srednjeg doba. Karlovačku izložbu malo su ipak prilagodili.

S obzirom na važnost karlovačkih lokaliteta, odlučili smo vašoj publici predstaviti lokalnu arheološku baštinu-postavili smo plakat i nekoliko predmeta koji potječu upravo sa karlovačkih spiljskih i jamskih lokaliteta.

Dalibor Paar docent je na PMF-u u Zagrebu, prirodoslovac je i speleolog i drago mu je što je surađivao u stvaranju ove izložbe sa stručnjacima različitih profila.

Sudjelovao sam u ovoj priči kao speleolog prvenstveno. Moj zadatak bio je ustvrditi koje su to prirodne vrijednosti dostupne u špiljama za daljnja istraživanja. Špilje su velika riznica podataka iz prošlosti-ja sam se naime, jednom prilikom, susreo sa sigom koja je stara milijun godina.

Treći autor Ivor Janković, inače znanstveni savjetnik s Instituta za antropologiju u Zagrebu na kraju je istaknuo važnost suradnje arheologa i speleologa.

Speleolozi su najčešće prve osobe koje ulaze u spilje. Nailaze na tragove nekadašnjih bivanja u spiljama i u tom kontekstu odigravaju važnu ulogu za znanost. Nadamo se da će i buduće generacije dobiti svijest o važnosti arheološke građe.

Podsjetimo, Izložba se može razgledati svakim danom osim ponedjeljkom, od 10 do 18 sati, a od 1. lipnja od 10 do 20 sati. Ostaje otvorena do 1. listopada.