KABA

Karlovačka pjesnikinja Mojca Rapo Waite predstavila novu zbirku pjesama “Šaptačica vodama”

U Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić svečano je predstavljena nova zbirka pjesama karlovačke pjesnikinje Mojce Rapo-Waite “Šaptačica vodama”.

Mojca je rođena u Karlovcu, gdje je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Studirala je filozofiju i ruski jezik i književnost, lingvistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te sociologiju kulture na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Diplomirala je filozofiju, ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Već godinama radi kao profesorica filozofije, logike i etike na Gimnaziji Karlovac. Bavi se i prevođenjem sa slovenskog i engleskog jezika. Piše recenzije, kritike, osvrte i izvorne filozofske tekstove.

Moja trajna inspiracija jesu vode, a i naš Karlovac ima tradiciju inspiriranja vodama. Moja druga pjesnička zbirka bile su pjesme o vodama tako da me ta inspiracija ne pušta, nekako je ciklusno povezana, ispričala nam je autorica na samom početku.

Svi oni koji odluče prelistati zbirku, u njoj će pronaći pjesme podijeljene u nekoliko tematskih cjelina. Naime, autorica je pisala prije svega o ljepotama karlovačkih rijeka, o njihovim divnim, nježnim stranama. Vodu je koristila i u prenesenom značenju, u pjesmama koje odišu ljubavnim notama, a ima i onih koje na neki način promoviraju život u skladu s prirodom, ekološku svijest.

Ja brzo pišem, ali sporo objavljujem. Na neki način sam ovdje napravila presjek starih i novih radova (pjesama). Pisati sam počela još u osnovnoj školi, ali nisam se dugo usudila ništa objaviti. Nekako me s jedne stane kočila profesionalno logika, dok su poezija i emocionalnost vukle na drugu stranu. Sad kad sam starija i zrelija pokušavam postići ravnotežu između te dvije strane sebe i živjeti u balansu.

U dvorani knjižnice koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, pjesme su čitale knjižničarka Nataša Vojnović, bliska suradnica i Mojcina prijateljica Tatjana Farkaš Radočaj, poznata hrvatska glumica Vesna Tominac Matačić i autoričin suprug koji je pjesme interpretirao na engleskom jeziku.