KABA

Svjetski dan zaštite okoliša obilježili kroz STEM dan u OŠ Dragojle Jarnević

Osnovna Škola Dragojle Jarnević Svjetski je dan zaštite okoliša obilježila na vrlo interesantan način. Tijekom cijelog radnog dana u koli se održavaju razne STEM radionice – od likovnih do kemijskih i matematičkih radionica svima je tema – voda uoči Svjetskog dana mora i oceana.

Danas smo odlučili dan obilježiti provođenjem nekoliko radionica iz područja STEM-a. To je popularna riječ u današnje vrijeme, ali STEM je i šire područje od onoga koje obuhvaća sami akronim riječi. Provodimo radionice iz područja biologije, kemije, fizik,e informatike, matematike, ali i pridruženih znanosti, iz hrvatskog jezika i tako. Svaki razred će imati jednu radionicu tijekom današnjeg dana, kazala je ravnateljica OŠ Dragojle Jarnević, Iva Katić.

Neke od radionica uspjeli smo i posjetiti pa su nam nastavnici i učenici ispričali malo više o tome što oni danas zapravo rade.

Danas u školi imamo projektnik dan u STEM temama i a informatici radimo plakat vezan uz taj današnji dan. Koristimo se svojim informatičkim vještinama i ekologijom, rekla je učenica šestog razreda, Dora Pavlačić.

Naša tema je danas bila voda kao izvor života. Učenici su upoznati sa samim svojstvima vode kao i vrstama vode i kako je možemo koristiti. S obzirom na to da se najavljuje da će se u budućnosti voditi rat za pitkom vodom da znaju da mogu iskoristiti i kišnicu što mi ovdje naravno i imamo, a kasnije ćemo tijekom sljedećeg nastavnog sata će raditi plakate osmišljene u stilu reklame kako bi se potakle najmlađe generacije da shvate važnost pitke vode, kaže nastavnica kemije Martina Mikulić Meglić.

Osim radionica tu su i izložba „Blago Jadranskog podmorja“ smještena u autobusu ispred škole te izlet u Baraćeve špilje i Speleon. Učenici su zasigurno uživali u današnjem STEM damu i radionica,a a nastavnici se nadaju kako će one biti pokazatelj učenicima koliko je bitno biti ekološki osviješten i brinuti za vodu koja nas okružuje.