Već gotovo 3 desetljeća Ivica Pavlačić djeluje kao frizer. Niti korona nije uspjela slomiti rad ovog uspješnog i cijenjenog majstora za frizure. Naravno, na dnevnoj se bazi susreće s brojnim preprekama, no kad nešto voliš, za to se i boriš.

– Puno je prepreka. Jedna od stvari koju savjetujem svima jest da naprave dobar poslovni plan. Ponekad, danas, bolje je biti zaposlenik nego vlasnik. Postoji jedna grupa u Hrvatskoj koja se zove Svim. To su dvije djevojke koje rade baš poslovno savjetovanje i koje su jako dugo u frizerskoj i kozmetičkoj industriji. Rade upravo na tim stvarima da osvjeste mlade ljude ili postojeće frizere kako osigurati sebi dobar tretaman kao zaposlenik i kako poslodavcu omogućiti da daje dobar tretman zaposlenicima. Ako ti nisi spreman da radiš ne samo 6 sati, nego po 12 i 14 sati, onda bolje nemoj imati svoj salon, rekao je Ivica Pavlačić, frizer.

Jedna od bitnih sastavnica svakog poslovanja jest upravo motivacija koja svakog zaposlenika uvijek posebno razveseli i daje mu razlog da s lakoćom obavlja svoje poslovne dužnosti.

– Razni su načini motivacije. Svatko mora naći svoje osobno zadovoljstvo i svoju osobnu motivaciju. Motivacija zaposlenika ne može doći samo s novcem.  Ona bi prvo trebala doći sa slobodom i ja sam veliki zagovornik toga da svatko bude slobodan, da svatko zna koje su njegove obaveze i da ih izvršava, objasnio je Ivica.

Ono što Ivicu jako veseli jest što je većina njegovih zaposlenika u salonu prisutna više od 18 godina. Stabilni su i nemaju problema s fluktuacijom radnika. Nažalost, sve je veći problem s pronalaženjem nove radne snage što se najviše vidi tijekom ljeta. Dolaze im i praktikanti. Na svu sreću, Mještovito – industrijska škola Karlovac ima smjer frizera, pa mu nerijetko dolaze praktikanti.

– Da, imaju smjer frizera. Upravo ovu godinu završava 4. razred prva generacija dualnog sustava. Eh sad, rekao sam već prije da se mali broj učenika odlučuje da postanu frizeri. Velik broj njih završi frizersku školu, ali se kasnije ne vidi u tom poslu što je poražavajuće, tvrdi Ivica.

Ako govorimo o trendovima u frizerstvu, mijenjaju se na godišnjoj razini i frizeri se moraju konstantno educirati i prilagođavati potrebama tržišta.

– Netko voli imati fiksnu kosu, a netko slobodnu. Trendovi se mijenjaju konstantno. Trenutno smo u nekoj amerikanizaciji, jer je prevladao internet sa slikama i svi žele neke valove, odnosno, kose koje nisu toliko prirodne. Kod muškaraca je problem, jer trenutno svi sad vole neki minimilistički stil.  Dakle, potpuno brijanje glave i brade, dodaje Ivica.

Neovisno što je u trendu, najbitnije je da svaka osoba ima frizuru baš onakvu kakvu želi. Bitno je ugodno se osjećati u svojoj koži, a Ivica uvijek voli pratiti emocije i želje svojih klijenata što potvrđuje i sama činjenica da je svoju ljubav pretočio u posve stabilan posao.

FOTO: Merlinka frizerski saloni, edukacija i trgovina, facebook stranica